SUPER BOWL LV – KI MÁSNAK SIKERÜLNE, HA NEM TOM BRADYNEK!?

Elérkeztünk arra a hétre, amit minden football kedvelő egész évben vár, ugyanis most vasárnapról hétfőre virradóan 00:30-kor megszólal a kickoffot jelentő kezdő sípszó Tampa Bay-ben, amivel kezdetét veszi az 55. Super Bowl. Kétrészes cikkünkben bemutatjuk a csapatok előnyeit, hátrányait, csapategyégeit és végigvesszük, hogy hol nyerheti meg a mérkőzést egyik, illetve másik csapat.

Először a Tampa Bay Buccaneers vesszük górcső alá, akikkel kapcsolatban legelőször meg kell említeni, hogy a Super Bowl-érában elsőként játszhat hazai pályán, a Raymond James Stadium-ban. Kérdés, hogy ez mekkora előnyére válik a floridaiaknak, pechükre pont a Covid-19 járványidőszakban nem hazai szurkolókkal teli nézőtér, hanem 25.000 (ebből 7.500 egészségügyi dolgozó) néző várja a meccset a helyszínen. 
A Tampa először és utoljára 2002-ben, a 37. Super Bowl-on járt, amit meg is nyertek elég simán, 48-21 arányban az Oakland Raiders ellen, szóval a térség és maga a város ki van éhezve egy újabb gyűrűre. 
De hagyjuk a történelmet, nézzük milyen volt az alapszakasz és hogy jutott ide a Bucs. 

A csapat háza táján a szezont megelőzően egyértelműen a legnagyobb visszhangot keltő esemény nem más, mint Tom Brady érkezése volt, akit jó haverja Rob Gronkowski követett. (ill. Leonard Fournette és a szezon közben Antonio Brown) Felmerült egyből a kérdés, vajon mennyit fog számítani egy, a járvány miatt megtépázott offseason után a tapasztalt irányító jövetele.  
A nap végén lehetne mondani, hogy alaposan rácáfoltak a kétkedőkre, hiszen bejutott a rájátszásba, majd a Super Bowl-ba a csapat, de a szezon első felében nemhogy a döntő, még a playoff is kérdéses volt. A kilencedik és a tizenkettedik hét között négy meccsükből hármat elveszítettek, viszont a tizenharmadik heti bye week után nem találtak legyőzőre, így 11-5-ös mérleggel zárták az alapszakaszt. Utolsó legyőzőjük éppen a Kansas City Chiefs volt, akik egy sima meccsen léptek túl a Tampa Bay-en, de az azt követő pihenő után, annyira összekapták magukat, hogy meg sem álltak a rájátszásig. 

A playoffban végig idegenben játszva, csupán egyszer, a Washington ellen indultak esélyesként. A Football Team legyőzése után, a Saints és a Packers felett is győzelmet arattak. Utóbbi két csapat legyőzésében nagy segítségre voltak maguk az ellenfelek is, hiszen egyik meccsen se sikerült végig átütően játszania a Bucsnak, sokat hibáztak, de végül sikerült venniük az akadályokat, mert ki tudták használni a velük szemben álló társaság hibáit, legyen az edzői baklövés vagy a pályán nyújtott gyenge teljesítmény. Vegyük is végig külön-külön a csapategységeket, figyelembe véve az ellenfelüket, hogy min jöhet, illetve min mehet el a meccs. 

forrás: draftwire.usatoday.com

SPECIAL TEAM 

Kezdjük a csapat speciálisegységével a sort, konkrétan a visszahordó alakulattal. Ezt a munkát Tampa Bay-ben leginkább Jaydon Mickens (WR) látja el, akire talán a legmegfelelőbb kifejezés, hogy “nem jó, de nem is tragikus.” Kickoff, illetve punt returnben is kulcsszerepben játszó Mickens hozza a szigorúan közepesnek mondható yard/attempt átlagot, kirúgásoknál 23.2, puntoknál pedig 6.6 yard. Emellé kerek 0 darab touchdown-t ért el visszahordásokból, de legalább nem párosult hozzá fumble. 

Punter fronton Bradley Pinion erősíti a Buccaneers-t, aki emellett a kickoffok szerepét is magára vállalja. A liga első felébe tartozó játékos nagyon hatékonyan rúgja el a labdákat negyedik kísérletre, puntjai mindössze 14.2%-a visszahordható és ehhez egy 70+ yardos rúgásátlag párosul. 

Végül meg kell említeni a “hazaiak” kickerét, Ryan Succopot, aki már kicsivel szerényebb statisztikai mutatókkal rendelkezik. A ligára idén jellemző a gyengébb rúgó teljesítmény, amihez ő maga is csatlakozik, ami az extra pontokat illeti. 90.9%-os eredmény a 66 kísérletből a 6 kihagyott kísérlet eredményezi. Field goalok tekintetében viszont hatékonynak bizonyul, csupán 2 darab 40+ és 1 darab 50+ yardos rúgást vétett. 

Ha sikerül a csapat többi részének szoros meccset kiharcolnia a KC ellen, nagy felelősség hárul a fent említett játékosokra és egységekre, mert kevés pontnál minden egyes extra pont és főleg field goal nagyon sokat számít. 

DEFENSE 

Folytassuk a védelemmel, akikre óriási szerep fog hárulni a mérkőzésen, mivel a remek támadóegységet felvonultató ellenfél, biztos meg fogja nehezíteni a napjukat a Raymond James Stadium-ban. 

Az alapszakaszban, ami a Tampa védelmét illeti minden a front 7-ről szólt, hogy milyen hatékonyan játszanak futás ellen és ez annyira igaz, hogy a liga legjobb engedett futott yard átlagával rendelkeztek (80.6 yard/meccs) a tizenhetedik forduló után. Fontos, hogy ez a hatékonyság a rájátszásra is megmaradt, de nem olyan kiemelkedően. Viszont, ha ennek a csapategységnek a másik felét figyeljük, jelentkezhetnek problémák. 

A secondary ugyanis az alapszakaszban a mezőny második felébe tartozott, sok yardot engedtek meccsenként, de hála a jól működő passzsiettetésnek, tudták ellensúlyozni a gyengébb egyéni teljesítményeket. 

Meg kell említeni a két csapat első meccsét a szezonban, amikor Tyreek Hill-lel az élen, bucira verték a Tampa védelmét és ezen muszáj javítania a védelemnek, ha fel akarják húzni a Super Bowl LV-ért járó gyűrűt. 

Kulcs a passzjáték levédekezése, amit az előző összecsapáson Hill ízekre szedett, köszönhetően annak, hogy többször a slot elkapó pozícióban felálló WR, emberezéses védelemmel szemben linebackert kapott, amit simán meg tudott oldani. A Bucs vesztére, az előbb említett man coverage védelemmel szemben, a Kansas City sztár elkapói könnyedén megverték a cornereket és safetyket egyaránt. Véleményem szerint két opciója van a védelemnek. Az első, hogy óriási nyomást helyezve Mahomes-ra, sok sacket kierőszakolva, nem engedik működni az ellenfél passzjátékát, de legalább nem engedik kialakulni a nagy játékokat. A másik lehetőség, amit választhat a védelem, hogy csupán 3-4 emberrel próbálnak irányító siettetést kierőszakolni, bízva abban, hogy a több sebből vérző KC támadófal limitált passrush-sal sem fog elbírni. Ehhez hozzátartozik, hogy zónavédekezést várok a defensetől, ami azért segítség a back sevennek, hogy játék közben végig arccal az irányító felé állnak, ezért könnyebben tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, mintha emberezve, konkrét egy játékost kísérnének. Ehhez muszáj párosulnia rendkívüli fegyelemnek, hogy jó időben adják át egymásnak az elkapókat, különben a KC könnyedén ki tudja használni a zónahatárokat felelőtlenül levédő secondaryt. 

Shaquile Barret
forrás: tampabay.com

OFFENSE 

Következik a Tom Brady által vezetett támadóegység, akikre a szezon során szintén jellemző volt a hullámzó teljesítmény, amit az idény vége felé szépen sikerült egyenesbe tenni és konzisztensebb játékot produkálni. Az alapszakaszban kiemelkedő passzjátékkal rukkolt elő a Buccaneers, ami a passzolt yardok (4626 yard) és a legtöbb passzolt yardok/meccs (289.1 yard) mutatóban egészen a második helyre, egyenesen az első Chiefs mögé, repítette őket. Egyedül Bradyhez képest szokatlanul sok eladott labda lassította a passing gameplant, számszerűen 12, amivel a liga hátsó felében kapott helyet. Érdekesség, hogy az emellett sűrűn használt (középső)futójáték, amit rendszeresen első kísérleteknél alkalmaztak, nemigen működött és csak lassították a Tampa támadóhatékonyságát. 

Amire szüksége van a Bucs-nak, hogy a passzjátékban sokkal kevesebb hiba csússzon be, mint az előző meccsükön, mert az a két interception döntő fontosságúnak bizonyult. Elengedhetetlen ehhez, hogy a play hívás is olyan legyen, amivel segítik Bradyt, rövid passzos játékok, keresni azokat a matchupokat amikor egy Tampa Bay támadón egy Kansas linebackert állítanak. Itt kerül véleményem szerint a fókusz a tight end és a running back játékokra, mivel sokszor ezeken a posztokon védekeznek LB-k. Leonard Fournettenek a playoffban eddig nagyon jó meccsei voltak a passzjátékok során és ezt ki kell használniuk a nem annyira acélos Chiefs front seven ellen. 

Természetesen a futójátékot sem szabad elhagyni, csak éppen segítene a Tampa teljesítményén, ha több outside zone futást használnának, hogy többször mozgassák a védőfalat és a linebacker sort, ami megágyazhat a play actionoknek. 

Érdekes lesz még figyelni a játék során, hogy mennyire lesz agresszív a KC védelem és mennyire tudják siettetni Bradyt, mert ha igen, kulcsfontosságú lesz a corner blitzeknél, hogy Jones és Fournette futók, milyen hatékonyan játszanak passzblokkolásban. 

Tom Brady
forrás: skysports.com

EDZŐI STÁB 

A Bruce Arians head coach által vezetett Buccaneers edzői és koordinátorai előtt nagyon nagy feladat áll, a papíron gyengébb csapatukat kell győzelemre vinni ezen a meccsen. Muszáj lesz kulcsszituációkban bátornak lenni támadóoldalon, mivel kevés az esélye a sima Bucs győzelemnek, emiatt agresszívan rá kell menni a negyedik kísérletekre és hangsúlyozni a játékosokban is a labdaszerzés fontosságát. 
Biztos, hogy védő oldalon a meccs előtti edzéseken nagy piorítást helyeztek a kiharcolt fumblek gyakorlására. Todd Bowles feladata a védőoldalon kihozni a játékosokból a 120%-ot és a maximális koncentrációt, ami a Super Bowl-on rutintalan védőknél elengedhetetlen. Ilyen szituációban, ilyen szinten létfontosságú, hogy a döntőn még nem járt játékosok fejében rendet kell tenni a mérkőzés előtt és közben is. 

Mindemellett az offense oldalon sokszínűvé kell tenni a támadójátékot. El kell tekinteni a minden áron first down és középső futások hívásától, mert ezzel csak szívességet tesznek a Chiefs-nek, mivel azokkal a szezon során elég szerény yardátlagot tudtak felmutatni. Várom, hogy lássunk majd egy-két “trükkös játékot”, amivel még inkább ki tudják zökkenteni a Kansas City védelmét. 

Kíváncsi vagyok, hogy milyen gameplant találtak ki Ariansék mivel, ha belefognak egy adok-kapokba a KC ellen, onnan nagyon nehéz győztesként kijönni egy ilyen erős offense-el felálló ellenfél ellen viszont, ha lassítják a játékot és nagy hangsúlyt helyeznek a labdabirtoklásra, annál inkább fontosabb lesz egy-egy pontszerzés és esetleges labdavesztés is. 

Bruce Arians
forrás: tampabay.com

Összességében bízom a szoros meccsben, a Tampa Bay nem az esélyesebb csapat a 55. Super Bowl-on és ha maguk javára akarják dönteni a mérkőzést, az egész csapatnak maximális teljesítményt kell letenni az asztalra, ami mellett nem férnek bele az eladott labdák és kulcsfontosságú lesz védő oldalon a kiharcolt labdaszerzések és az azokból való esetleges pont szerzés is. 
Vajon az első hazai pályán döntőt játszó csapat képes lesz megnyerni a mérkőzést? Ki másnak sikerülne, ha nem Tom Bradynek és akkor a hollywoodi története újabb fejezetének lehetünk tanúi, vagy elbuknak a célegyenesben és a papíron jobb csapat címet véd. 

Készítette: Espé

coverfotó: https://www.pff.com/news/nfl-2020-week-1-refocused-tampa-bay-buccaneers-31-carolina-panthers-17

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: