SUPER BOWL LV – EGYÉRTELMŰ CHIEFS?

A Super Bowl LV kétrészes beharangozójának a második részéhez értünk, ahol a Kansas City Chiefs az értintett, aminek a végén felmerülhet a kérdés, hogy: egyértelmű Chiefs? A 2020-2021-es szezon meglepetésekben gazdag volt, akárcsak a 2020-as év. Tavaly nyáron egyértelműen Super Bowl-ba várt csapatok egyike a Kansas City Chiefs volt. Talán az egyetlen csapat volt, akire a legtöbben mondták, hogy ott lesznek az 55. döntőn. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen sok történelmi mérföldköveket lefektető szezonnak ilyen Super Bowl párosítása lett. A Bufallo Bills rájátszásba jutása mellett a Cleveland Browns pozitív mérlege és szintén rájátszásba jutása bőven adott okot az örömre, de jó eséllyel a vasárnapi mérkőzés megkoronázza ezt az igazán egyedi szezont.

A Kansas City Chiefs tavalyi Super Bowl győzelmét 50 éves várakozás előzte meg. Andy Reid az első NFL edző, aki két különböző csapattal (Philadelphia 2001-2003) is három egymást követő konferenciadöntőben vehet részt. Az már tavaly is tisztán látszott, hogy ennek a Chiefsnek a jövőre nézve egyetlen célja lehet: egyben maradni. Amíg a kulcsemberek a csapatnál maradnak, addig nagy baj nem lehet. Előnyös helyzetben vannak abból a szempontból is, hogy a csapat kultúra nagyon vonzó, így akár a mostani sztárjátékosok, akár a jövőben érkező/érkezni vágyó játékosok is nagyobb eséllyel elégszenek meg kevesebb pénzzel pár gyűrű reményében. A csapat pezseg és tele vannak ambícióval, tehetséggel, tudással. Az idei 14-2-es mérlegük is jól mutatja, hogy eddig nincs túlzottan sok opció arra, hogy mit is kéne tenni, ha a Kansas City Chiefs jön szembe a menetrendben. A két elvesztett találkozóhoz hozzá tartozik, hogy az utolsó vereségük a Los Angeles Chargers ellen nem teljes értékű, hiszen addigra már mindkét csapat sorsa eldőlt, így például Henne volt a kezdő irányító és a cseréje pedig Moore volt.

https://clutchpoints.com/

SPECIAL TEAM

Mecole Hardman (WR) rendszeresen tűnik fel, mint visszahordó. Ezt a feladatát kétségkívül jól látja el, hiszen a kickoffoknál átlagosan 20 yardot, míg puntoknál 7 yardot hoz vissza. Azonban nem tökéletes ez a speciális egység. Részben Hardman muffed puntjai és időnkénti bénázásai miatt, részben a csapat egység nem teljesít a legmagasabb szinten. Biztosak lehetünk benne, hogy a Tampa Bay Buccaneers igyekszik majd minden alkalmat megragadni a pontszerzésre, ezért van különösen nagy szükség arra, hogy mindenki maximálisan koncentráljon.

Harrison Butker rúgó az idei évben gyengélkedő rúgó teljesítményhez képest hozta azt, ami elvárható tőle. 27-ből 25 field goalt értékesített. 40-49 yard közötti távról volt két sikertelen a próbálkozása, azonban 4 darab 50+ yardos field goalt sikerült abszolválnia. Ha kickoffra kerül a sor, akkor Butker rúgása általában a 25 yardos vonal környékén landol, ami nagy előnyt jelent a Chiefs számára, főleg, hogyha egy Tom Brady vezette támadóegységgel néznek szembe.

Punter helyzetben sincs miért aggódni, hiszen Tommy Townsend előkelő helyet foglal el a liga rúgóinak ranglistáján. Teljesen megérdemelten, hiszen a rúgásainak nagyjából fele a 20 yardoson belülre érkezett. Jól jöhet ez a pontos és megbízható láb, amikor az lesz a cél a Super Bowl-on, hogy a Bucsnak minél hosszabb pályát kelljen megtennie.

Fontos a speciális egység megbízható, hiba nélküli játéka, de egyértelmű, hogy nem rajtuk fog múlni a meccs végkimenetele. Két ilyen támadóegység csatájából nem valószínű, hogy punt vagy field goal háború kerekedik ki, noha az elképzelhető, hogy egy mezőnygólon sok fog múlni.

DEFENSE

Mindenki tudja, hogy Tom Brady 6 gyűrűje mellé, 3 elveszített Super Bowl is párosul. E 3-ból kettő az Eli Manning vezette New York Giants ellen. Arra viszont már lehet, hogy kevesebben emlékeznek, hogy new englandi tökéletes szezont követő Super Bowl-on ki volt annak a Giantsnek a védelmi kordinátora. Egy bizonyos Steve Spagnuolo, aki ma már a Kansas City Chiefs-nél látja el ugyanazt a feladatot. Brady és Spagnoulo az utóbbi 4 alkalommal amikor találkoztak, akkor csak egyszer tudott az előbbi kijönni belőle győztesen. Összesen 7 touchdown és 84.3-as passer rating írható ezen meccsek után Brady neve mellé. Nem túlzás kijelenteni, hogy ezen a Super Bowl-on Brady nem egyszerűen a Kansas City Chiefs ellen játszik. Egyszerre kell megküzdenie a Steve Spagnuoloval és Patrick Mahomesszal. A múlttal és a jövővel.

A támadóegység egyértelmű dominanciája és csillogása árnyékot vet a védelemre, emiatt sokan látják úgy, hogy a Chiefs védelme gyenge. Egy olyan csapatnak, amelyik átlagosan közel 30 pontot pakol fel meccsenként, nincs is nagy szüksége egy elit védelemre. Ettől függetlenül igyekezni kell betömni a lukakat és minél stabilabb lábat adni a csapatnak.

Ha személyekre lebontva nézzük, akkor a front7 nagyon hullámzó, ahogy ez elmondható a védelem egészére. Chris Jones védőfalember a védelem legstabilabban jó szintet hozó játékosa. Adott esetben Nnadi még fel tud mellé néha lépni, de utánuk óriási szakadék tátong, ha a falat nézzük. Cornerback szinten pár fokkal jobban állnak, hiszen Breeland és Sneed egyértelműen a liga első harmadába tartoznak. Sneed visszatérése sokat segített a védelmen, hiszen Matthieu visszaléphetett az eredeti szerepéhez, ami felállástól függően free safety vagy strong safety. A fal mögé lépve a két linebacker Wilson és Hitchens egy semleges szinten játszó duó, akik egyértelmű támadási felületet biztosítanak. A linebackerek mögé érve sem esünk hasra az ott látott teljesítményektől. Matthieu, Thornhill és Sorensen a linebackerekhez hasonló szintet hoznak, nagyjából ilyen erősorrendben.

Az idei szezonban mégis átlagosan 22.4 pontot engedtek, ami teljesen vállalható, sőt ezzel a 10. helyen állnak a ligában. Közvetlen előttük a Tampa Bay a saját 22.3-as átlagával. A titok a rendszerben van. Spagnoulo tökéletesen érzi és érti azt, hogy kinek mi az erőssége és mi a gyengesége. Sorensen emberezésnél nem lesz hatékony, de nem is kell annak lennie, mert nem az a dolga. Alapvetően ilyen akkor szokott előfordulni, ha blitzelni mennek a kansasi védők. Hitchens nem jó coverage-ben, ezért igyekeznek nem akkor használni. Ez a védelem egy közepes védelem. Ami kiemeli őket ebből és egy jó védelemmé teszi az a játékinteligencia, a használatuk hatékonysága és a játékfegyelem.

A Kansasnek szüksége lesz arra, hogy ezt az ügyesen használt sémát az utolsó meccsükön is hatékonyan tudják működtetni. Előnyükre válhat, hogy mostanában Brady előszeretettel adogatta el a labdákat és Matthieu pedig igen szorgos volt a szezonban, hogy ezeket összeszedje. Kelleni fog majd az, hogy a Matthieu-höz hasonló playmakerek fellépjenek és behúzzák az elkapható labdákat. A Tampa által (alacsony hatékonysággal, de előszeretettel) használt futások az alapszakaszbeli találkozó alkalmával mindössze 75 yardot hoztak. A legnagyobb problémája a védelemnek az lesz, hogy a Godwin, Evans, Gronkowski, Leonard Fournette, Ronald Jones II (és Antonio Brownnal, ha játszik) felálló támadóegység széttudja annyira húzni a játékot, hogy Brady-nek elég lesz a párokra figyelni, mert ki fog alakulni valahol egy mismatch, amit ki tudnak használni.

https://abcnews.go.com/

OFFENSE

Évek óta teljesen világos, hogy Mahomes-szal kiegészülve ez a támadóegység a liga egyik legjobbja. A védelmek oldaláról érthető a tehetetlenség érzése, hiszen kevés dolog van, amit ez az egység nem csinál jól. A fal két oldalán Fischer és Schwartz kétség kívül a posztjukon nagyon jó játékosok, ezért a hiányuk érzékenyen érinti a KC-t, mert az őket helyettesítő Remmers és Wylie szerényebb játékerőt képvilsenek. Allegretti (baloldali guard) és Reiter (center) egyaránt a középszerűnél valamivel jobb teljesítményt nyújtanak, ellentétben Wylie-val, aki a fal gyengepontja.
A falon kívül, az első számú opciókat tekintve csupa elit játékost találunk. Ha lenne egyértelmű ellenszer ez a támadósor ellen, akkor nem lenne a mérlegük az elmúlt 3 alapszakaszt összegezve 36-12. Tampa Bay valószínűleg erőltetni fogja a blitzeket, hogy kimozgassák Mahomest a zsebből. Amire Mahomes reakciója valószínűleg nem lesz nagy ellenkezés, hiszen rendszeresen hoz vissza halottnak hitt játékokat, miközben a zseben kívül menekül. Josh Allenben is megvan ez a szikra és ügyesen nyújtja meg ő is a játékokat, viszont sokszor hoz rossz döntést, míg Mahomes és elkapói között olyan kémia van, hogy szinte akármikor tudnak plusz yardos játékokat összekalapálni. Kelce a liga legtöbb elkapott touchdownját és legtöbb elkapott yardját tudhatja magáénak tightendként, ami a Tampa szemszögéből nézve elég aggasztó, főleg, hogy futás blokkolásban is előszeretettel megvillantja tudását. Tovább rontja a floridaiak helyzetét, hogy a második legtöbb elkapott touchdown az idei szezonban Tyreek Hillé.
Természetesen órákig lehetne elemezni a Chiefs támadóegységét, de sok esetben jobban járunk, ha csak hátradőlünk és élvezzük a varázslatot, amit látunk.

Biztos sok fejtörést okozott a Tampa Bay csapatának, hogy kitaláljon egy jó védelmi taktikát a meccsre. Az biztos, hogy a kierőszakolt hibák az elsők között voltak azokon a meetingeken. Továbbá a nem kierőszakolt hibák könyörtelen kihasználása is, hiszen most már szinte rendszeresnek mondható, hogy a Chiefs bent tud maradni az öltözőben a meccsek elején és orbitális hibákat tudnak felhalmozni. A fontos azonban az lesz, hogy fejben rendben legyenek és elkerüljék a szükségtelen hibákat.

https://dknation.draftkings.com/nfl/2021

EDZŐI STÁB

A csillagok tökéletes együttállása az, ami Kansas Cityben kialakult. Nagyon fontos, hogy Andy Reid személyében egy olyan vezető edzőt kapott a Chiefs, aki az egyik legjobb abban amit csinál és végre ezt korszakos tehetségekkel teszi. Tulajdonképpen egy ballaszt a csapat zeppelinjében, visszatartva őket attól, hogy elszálljanak. Elképesztő ereje van annak, hogy egy tapasztalt, de közel sem kiégett vagy bukott edző irányítja a sikerbe belekóstoló csapatot. A higgadtsága nagy előnyt jelenthet majd a vasárnapi mérkőzésen is. Szinte biztos, hogy lesznek hibák, viszont az is biztos, hogy ezt fogja tudni korrigálni. Ahogy a Bills elleni főcsoport döntőn is Hardman muffed puntja után egyből, amint felment a támadósor egy játékot is ráhívtak, hogy helyre billentsék az önbizalmát.

Eric Bieniemy támadókordinátor biztosan kinyitja majd a csutkára pakolt trükkös játék zsákot és láthatunk majd olyat, amit eddig nem sokszor. A tagadhatatlan kémia a játékosok között megteremti neki azt a lehetőséget, hogy sokkal kreatívabb és kockázatosabb játékokat kreáljon vagy hívjon be. Steve Spagnuolo a védelem részéről hozzáfogja tenni a magáét, akkor is ha az ,,csak” egy olyan rendszer, ami időnként képes megzavarni, megállítani a Buccaneers támadósorát.

https://fansided.com

Nem túlzás azt mondani, hogy ez egy olyan Super Bowlnak tűnik, amiről sokáig fogunk beszélni. Nagyon remélem, hogy maga meccs is ehhez méltó lesz. Mahomestól és Bradytől is sokszor láttunk már olyan teljesítményt, amitől leesett az állunk. Habár a Kansas City az esélyesebb csapat, nem szabad egy könnyű meccsre számítania a Chiefs drukkreknek. Egy szoros, pontgazdag mérkőzés tökéletes befejezése lenne ennek a nyakatekert 2020-2021-es szezonnak.

coverfotó:https://eu.azcentral.com/story/sports/nfl/2021/01/11/cleveland-browns-kansas-city-chiefs-picks-predictions-nfl-playoffs/6630421002/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: