Szezonfelvezető #4 NFC North

Green Bay Packers

A Packers zsinórban két konferenciadöntőn van túl, ami nem tesz jót a lelkeknek, ez az idei offseasonben jól meg is látszódott a Green Bay háza körül. Az Aaron Rodgers körüli balhé egészen sokáig kitartott, azonban egy villámcsapásra megoldódott, mivel Rodgers közvetlenül az edzőtáborok kezdete előtt kijelentette, hogy maradni fog a Packersnél a 2021-es szezonban. A másik renitens Devante Adams volt, aki szintén Brian Gutekunst hozzáállásával elégedetlenkedett. Azonban a sztárelkapónál inkább a 2021 utáni szezonok voltak mindvégig kérdőjelesek. Bár hosszútávon a dolog továbbra sem megoldott egyik játékos esetében sem, abban azonban minden kérdőjel nélkül bízhatunk, hogy mind Rodgers, mind Adams teljes erőbedobással fog teljesíteni az idei szezonban.

Így a legnagyobb sorscsapások elkerülték a Packerst, viszont azt korántsem állíthatjuk a sajtfejűek kerete erősödött volna a tavalyi szezonhoz képest. Ugyanis a támadósorból távozott a liga talán legjobb centere, Corey Linsley. Linsley tavaly mindössze egy sacket engedett, és büntetőjátékot pedig nem hozott össze. Az ő pótlására érkezett a draft második körében Josh Myers az Ohio Stateről. A depth charton jelenleg Elgton Jenkins van beírva kezdő centernek, de ez könnyen változhat, mivel Jenkinsre nagyobb szükség van guard poszton, így hamar megnyílhat Myers számára a kezdő center pozíció.

Elkapó posztra még két játékos, a szabadügynök piacról Randall Cobb, valamint a draftról a harmadik körben Amari Rodgers. Cobb köztudottan nagy kedvence Aaron Rodgersnak, de ha megnézzük Cobb utóbbi évekbeli statisztikáit, akkor láthatjuk, hogy 2016 óta csak egyszer jutott 800 yard fölé, így erősen kérdőjeles hogy mennyit várhatunk még tőle.

A védelemben jelentősebb távozó a linebacker Christian Kirksey volt, aki nem tudta levetkőzni korábbi sérülékenységét, és tavaly is kihagyott 5 darab mérkőzést. Ráadásul még nem is játszott jól, amikor éppen a pályán volt. Erre a posztra érkezett Devondra Campbell az Arizonától. Campbell anno újonc szezonjában még üde színfoltnak tűnt, azóta viszont nem tudta meglovagolni az akkori teljesítményét. Várhatóan azért Kamal Martin mellett Campbell lesz a másik kezdő linebacker. Idén is ez a poszt lehet a defense achilles-sarka.

Az első körben ledraftolták Eric Stokes-ot. Stokes egy roppant fürge és gyors cornerback, aki képes a slotban és a szélen is felállni. El is kél ezen a poszton a segítség, mivel Kevin Kinget rendszeresen égették tavaly is, így őt könnyen kiszoríthatja Stokes.

Összegzés: A linebacker és az elkapó szekció továbbra is hiányposzt, bár a kevés minőségi elkapó tavaly sem volt akadály ahhoz, hogy a Packersé legyen a legjobb offense a ligában. Ha Rodgers legalább csak meg tudná közelíteni a tavalyi formáját, akkor a rájátszás idén is biztos lenne Green Bayben. Azonban egy rájátszás menetelés is nehezen elképzelhető a csapat jelenlegi lelkületét elnézve.

Chicago Bears

thesportsrush.com

A Bears az utóbbi években rendszeresen szenvedett azzal, hogy egy rendkívül erős keret mellett nem tudtak olyan szintű irányítót a pályára tenni, aki egy contender csapattá tudta volna varázsolni a csapatot. Most nagyon úgy néz ki, hogy fordul a kocka, mivel a drafton sikerült leakasztaniuk a csapat potenciális jövőbeli franchise irányítóját, viszont ezzel egy időben pedig a keret minősége egyre jobban erodálódni kezdett. Az előbb említett irányító nem más, mint Justin Fields, akit a Bears a draft első körének 11. választásával tudott megszerezni. Ezért egyébként nem kis árat fizettek a bears illetékesei, mivel alapjáraton a Giants birtokában volt ez a 11. pick, amiért a Chicagoiak odaadták a saját 20. pickjüket, valamint az 5. körösükön felül még a 2022-es 1. és 4. körösüket is. Fields megszerzése tehát egy hatalmas fegyvertény, még azzal együtt is, hogy jelen állás szerint nem ő lesz a csapat első napos kezdő irányítója, hanem Andy Dalton. De arra, hogy a szezon utolsó meccsén még mindig nem Fields fog a center mögött állni, arra már valószínűleg kevesen tennének fel nagyobb összeget. Egy biztos, a stáb mindig azt az irányítót fogja kezdetni, akivel nagyobb esélyt látnak majd a győzelemre, mivel Ryan Pace és Matt Nagy alatt is nagyon forró a pad.

A keret többi részének elemzését kezdjük a talán legfontosabb változással. A csapat az offseasonben kivágta két kezdő tacklejét is, tehát Bobby Massiet és Charles Lenot. Helyükre a szabadügynök piacról senki nem érkezett, mindössze csak a draftról próbáltak ide erősítést hozni. Teven Jenkins roppant sokat csúszott ahhoz képest, hogy hova várták volna őt, így ő a második körben egy nagyon jó húzásnak számít. A másik kezdőnek tackle poszton pedig a szintén idén az ötödik körben húzott Larry Borrom számít. Hiába húzták jó értéken mindkét játékost, azért két újonc játékossal kiállni ezen a poszton nem egy életbiztosítás.

Elkapófronton említésre méltó, hogy Allen Robinsont sikerült megtartani a franchise tag opcióval. Ez nagyon sokat jelenthet Fieldsnek, hogy egy ilyen magas szintű elkapóval tud első NFL-es szezonjában együtt játszani. Az érkező Marquise Goodwin és Damiere Byrd maximum csak szituációs játékosok lehetnek Tight End szekcióba pedig érkezett Jesse James, aki valószínűleg csak második számú lesz Jimmy Graham mögött.

A védelemben kevés jelentős változás volt. A védőfalba érkezett Roy-Robertson Harris, aki 3 évre kapott 24 millió dollárt. Első ránézésre masszív túlfizetésnek tűnik, főleg egy olyan posztra, amin már egyébként is megvolt a csapat. Problémásabb viszont, hogy a csapat kivágta legjobb cornerbackjét, Kyle Fullert. Így ezen a poszton nagyon vékonynak tűnik a Bears, mivel a tavalyi újonc Jaylon Johnson, és a tavalyi egyik leggyengébb cornerback, Desmond Trufant számít kezdőnek. Mögöttük ráadásul nyomozni kell az olyan cornerbackeket, akik valaha láttak már NFL pályát.

Összegzés: Meg kell említeni még, hogy a védelem egyébként is alaposan kiöregedőben van, ugyanis Danny Trevathan, Tashaun Gipson, és Robert Quinn is már 31 éves, és mindannyian jócskán túl vannak már a karrierjük csúcspontján. Khalil Mack, Akiem Hicks és Eddie Jackson még tartják a lelket az egységben, de ez már lehet kevés. Szóval a védelemtől egyáltalán nem lenne meglepetés egy liga alsó harmada közeli teljesítmény. Emellé pedig van egy olyan offense, amiben nagyon sok a kérdőjel. Ki lesz a kezdőirányító? Ha Fields, akkor ő beválik-e az NFL-ben? Újjáéled-e Matt Nagy? Ilyen tényezők mellett pedig nagyon nehéz sokat várni a Chicagótól az idei szezonban.

Minnesota Vikings

usatoday.com

A Vikingek az utóbbi években nagyon ráálltak arra a tendenciára, hogy egyik évben egy gyenge középcsapat, míg a másikban pedig egy erős play off csapat szerepét töltik be a ligában. És mivel idén páratlan évet írunk, így minden okuk meg is van a bizakodásra Mike Zimmeréknek. Ezeket a pozitív várakozásokat azonban nem csak a számmisztika, de a keret megerősödése is alátámasztja. Ráadásul Zimmernek és a stábjának iparkodnia is kell, hiszen már az idei offseasonban is voltak olyan hangok hogy a veterán edző alatt kezd forrósodni a kispad.

Támadóoldalon a legfontosabb erősítés a draftról származik. Ezt ráadásul egy bravúros húzással oldották meg, ugyanis úgy cseréltek 9 hellyel hátrébb, hogy ugyanazt húzták ki, mint akit valószínűleg eredeti pozíciójukban is húztak volna. Ez a játékos egyébként a Virginia Tech offensive tackle-je, Christian Darrisaw volt. Darrisaw felé nagy várakozások vannak, hiszen első napos kezdő lesz Left tackle poszton. Ez azért is történhetett meg, mivel a csapat elengedte Riley Reiffet, aki 2020-ig töltötte be a vakoldali tackle szerepét Minnesotában.

A Thielen-Jefferson duó mellé csatlakozó Dede Westbrook látszólag nem egy nagy erősítés, azonban ha azt nézzük, hogy Minnesotában milyen régóta hiánycikk egy korrekt harmadik számú elkapó, akkor egyből átértékelődik Westbrook szerepe. Bár a korábbi jaguars wide receiver tavalyi 4 yardot érő teljesítménye kissé „homlokráncolós”, de az előtte levő két évben elért 1377 yardja és 8 touchdownja nem rossz ajánló levél.

A védőfalba érkező Dalvin Tomlinson egy igazán minőségi erősítés. Tomlinson leginkább futás ellen hasznos játékos, aki ezzel a linebackersorral kiegészülve, rettentően erős futás elleni védelmet alakíthat ki a csapatnál.

A cornerback sorból éppen a napokban vágták ki a botrányai miatt a tavalyi első körös Jeff Gladneyt. Gladney tavaly amúgy sem játszott jól, viszont azért szép jövő állhatott volna előtte, mivel a cornerbackeknél általában jellemző, hogy nehezen szoknak be az NFL-be. De így sincs oka panaszkodni a Vikingsnak ezen a téren, mivel cserébe érkezett Patrick Peterson, Brashaud Breeland, és Alexander Mackensie is. Ők hárman Cameron Dantzlerrel kiegészülve korrekt cornerback sort alkothatnak, főleg hogy még komoly versenyhelyzet is van a három kezdő pozícióért.

Safetyk közül Anthony Harris távozása érzékeny pont. A helyére viszont fellép Xavier Woods, aki bár nem egy Harris szintű playmaker, de azért túl nagy lyuk sem tátong általa a védelem leghátsó pontján.

Összegzés: Mindent egybevetve erősödött a keret. Leginkább a támadófal belsejének a passzblokkolása mondható gyengepontnak, bár legalább a futást még ők is jól blokkolják általában. Emellett Kirk Cousins limitációi lehetnek még kérdőjelesek, viszont egy jól működő rendszerrel könnyen eltüntethetők lehetnek ezek a hiányosságok. A Zimmer rezsim egyébként kissé megfáradtnak tűnik, és ha ezzel a kerettel sem jön össze a vikingek legalább a rájátszás, akkor teljesen jogosan lesz elküldve a 65 éves szakember.

Detroit Lions

theoaklandpress.com

A Detroit Lions 2021-es holtszezonját teljes mértékben az újjáépítés fémjelezte. Először is a legfontosabb, hogy változás történt főedzői poszton. Matt Patricia 2018-ban vette át a staféta botot, azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így tavaly év végén elküldték őt. Helyette kisebb meglepetésre a kevésbé ismert Dan Campbelt nevezték ki. Campbell tipikusan az elődje ellentettje: Kemény kezű, jó motivátor. Az elvárások nem nagyok vele szemben, ideje is van felépítenie a csapatát, így ilyen szempontból kényelmes van az újdonsült főedző.

A másik jelentős holtszezonbeli esemény pedig a Stafford-Goff trade volt a Detroit háza táján. A nagy port kavaró csere keretein belül a Lions adta Staffordot, míg a Rams adta Jarred Goffot, valamint a 2022-es és a 2023-as első körös pickjüket. Ez nyilvánvalóan nem a csapat saját akarata volt, egyértelműen Stafford volt az, aki inkább váltani akart. Viszont talán a Lionsnak sem probléma hosszútávon nézve, hogy végre kimásztak ebből a mókuskerékből, amit egy elit irányító, és egy dilettáns közeg egyvelege alkotott. Ezért előbb elkezdtek rombolni, hogy a későbbiekben tudjanak építkezni. Rövidtávon nézve azonban egyértelmű a visszaesés.

A támadófalban a legnagyobb igazolás mindenképpen az 1/5-ön ledraftolt Penei Sewell volt. Sewell egy korszakos tehetség, aki egy alapból is stabil egységet fog még tovább erősíteni. Az elkapók közül távozott a teljes tavalyi kezdősor, tehát Kenny Golladay, Marvin Jones, Mohamed Sanu és Danny Amendola. Míg az érkezők közt feltűnő Tyrell Williams, Breshad Perriman már egy kevésbé veretes névsor. Rendkívül nagy probléma lehet, hogy majd Jarred Goff vajon kinek fog passzolni.

Edge rusher poszton egy tisztességes összegért cserébe hosszabbítottak Romeo Okwaraval. Linebackerek közül az első körös bust Jarrad Davist nem tartották meg, valamint Raggie Raggland is inkább tovább állt. Alex Anzelone jött helyettük, akinek az elődei nem rakták magasra a lécet, amit meg kellene itt ugrania.

 Corenrbackek közül Desmond Trufant a csoportriválishoz igazolása valóságos felüdülés lehet a Lionsnak, ráadásul Justin Colemant is kitakarították. Ide Quinton Dunbar érkezett, aki ha a két évvel ezelőtti formáját tudná hozni, akkor komoly erősítés lehetne.

Összegzés: Az alapból is gyenge keret még tovább gyengült, így a Lionsnak az 1/1 elkerülése (vagy éppen pont a megszerzése) lehet a reális cél. Várhatóan nagyon meg fog látszódni a csapaton, hogy már nem egy Stafford szintű irányító fog dobálni. Az egyetlen dolog, amit jelenleg érdemes figyelni a csapat háza körül, az az, hogy milyen munkát végez majd Dan Campbell vezetőedző.

seda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: