Szezonfelvezető #6 NFC South

A regnáló bajnok csoportja következik.

Atlanta Falcons:

thefalcoholic.com

A tavalyi 4-12-es mérleg után, nagytakarítás következett Atlantában, legalábbis edző posztokon. Még szezon közben (5 mérkőzés után) menesztették Dan Quinnt, vezetőedzői pozícióból, a szezon hátralevő részében pedig a csapat korábbi coach asszisztense, Rahemm Morrist nevezték ki megbízott HC posztra. 0-5-ös mérleggel vette át Morris az atlantai csapatot, de ebből, a nem rossznak mondható keretből, ő sem tudott varázsolni. Így a „Black Monday”-on neki is és gyakorlatilag a teljes edzői stábnak megköszönték a munkát. Először új Head Coach kinevezés érkezett, méghozzá Arthur Smith személyében, aki korábban a Titans-nél töltött be számtalan pozíciót. 2011 óta volt a Tennessee kötelékében, ez idő alatt volt O-Line és Tigth End edző, legutóbb (2019-től) pedig Offensive Coordinator.
Smith kinevezése után viszonylag hamar, 1 héten belül eldőlt a védő és támadó koordinátorok személye is. Előbbire Dean Pees-t, utóbbira Dave Ragone-t bízták meg.
Nagyon hosszú ideje érlelődött ez a váltás, talán az a bizonyos vesztes februári meccs óta, amiről nem beszélünk Falcons szurkoló társaságában, de tény, hogy azóta érződött a csapaton egyfajta frusztráció, amit nem tudtak levetkőzni. Talán az edzői személyváltozások megoldást nyújtanak erre a problémára és sikerül egy jobb mentalitást a játékosokban „elültetni”.

Játékos mozgások terén is volt bőven változás, a távozók közül egyértelműen a legnagyobb név és a legnagyobb űrt maga mögött hagyó ember, az Julio Jones volt. 10 szezon után döntött úgy, már az új vezetés, hogy „most vagy soha”, ha szeretnének még valami ellenértéket Julio-ért akkor ezt most kell meglépjék, hát, megtették… A Titans-el való cserében, Atlantába érkezett egy 2022-es 2. körös, illetve egy 2023-as 4. és 5. körös draft cetli, Jones pedig Tennessee-be tette át székhelyét, ahol 2-es számú mezben kell majd keresnünk.
Még a csere előtt Április végén, az idei első körös választásukkal, Kyle Pitts-et választották, ami után már azért sejteni lehetett, hogy Jones-nak nem nagyon lesz maradása. Pitts TE poszton emelkedett ki a Florida egyetemen, méghozzá annyira, hogy az előzetes mock draftokban is bőven top 10-be várták. Izgalmas prospect és tudva, hogy Smith HC-től nem áll távol a TE-ek képzése, izgalmas lesz követni, hogy mit tud kihozni Pitts-ből.

Az idei szezonra, reális terve a Falconsnak, a kiegyensúlyozott teljesítmény és egy szilárd alap letétele lehet, ami ha jól sül el, akkor, mint támadó, mint védő oldalon hozhatnak (ismét) meglepetéseket. A csoporton belüli realitás valahol a 3-4. hely körül lehet, de mint tudjuk Brees visszavonulása okán, New Orleansban sincs minden kőbe vésve.
A védelemben mindössze 3 játékos van, aki betöltötte a 30. életévét, így erre a csapatrészre különösen lehetne építeni, de persze korántsem egy kész egység még. Ami biztos, hogy a tavalyi és korábbi szezonokban mutatott hullámvölgyeket messze kerülniük kell, amire a tavalyi szezon második felében már adtak életjeleket.
A másik nagy kérdés, hogy Matt Ryan karjaiban mennyi szezon van még, illetve megpróbálnak-e vele, még egyszer, Super Bowl közelébe jutni?!

Carolina Panthers:

pantherswire.usatoday.com

Az idei offseason igen mozgalmas volt Carolinaban is, volt néhány nagyobb távozó név, de az érkezők között is akadt pár izgalmas név.

Távozók közül, Curtis Samuelt lehet kiemelni, aki a Football Teamhez írt alá 3évre $34.5M-ért, illetve a tavalyi szezonban McCaffreyt nagyszerűen helyettesítő, Mike Davist is, aki Atlantába tette át székhelyét.
A támadófalba, Pat Elflein és Cameron Erving FA-ként érkezett, illetve a Draft előtt néhány héttel Sam Darnold került trade útján Carolinaba. A tradeben Darnold ellenértéke, egy 2021-es 6. kör, egy 2022-es 2. kör és egy szintén ’22-es 4. körös draft cetli volt. A sajtóban erősen megoszlottak a vélemények, voltak, akik sokallták, de ha reálisan nézzük, a Liga trendje efelé haladt az elmúlt években. Az irányító értékek (is) megszaladtak a 2010-es évek végére és még néhány prémiumnak mondható poszt is.
A trade után nem sokkal megváltak Teddy Bridewater-től, akit a Broncos-hoz cseréltek egy 2021-es 6. körös draft jogért. Ezzel egyértelművé vált, hogy a Panthers a 21-es drafton nem akar irányítóért menni, legalábbis az 1. napon.
Végül a drafton nem is húztak „váratlant”, az 1. körben ismét a védelmet erősítették, Jaycee Hornnal, a 2. körben pedig a meggyengült WR sort erősítették Terrace Marshall Jr. személyében. Az első két picken kívül további két választást emelnék ki, 4. körben Chubba Hubbard, RB, Oklahoma State-ről és a 6. körben Deonte Brownt, G, Albamáról. Utóbbi kevésbé nézhet ki „izgalmas” picknek, már a posztjából kifolyólag is, de a Crimson Tideban nyújtott teljesítménye alapján nálam egyértelmű steal volt itt Brown. Egy tehetséges Guard aki kiemelkedő volt futás blokkolásban, és ha nem is lesz első napos kezdő, sokat segíthet a Panthers futójátékaiban.

Összességében egész jó offseasont tudhat maga mögött a Carolina-i csapat, de több mint valószínű, hogy idén sem a csoport győzelemért fognak hajtani, egy pozitív mérleghez közeli eredmény pedig már hatalmas siker lehetne nekik. A legnagyobb kérdés egyértelműen Sam Darnold teljesítménye lesz, akinek már kijárna 2-nél több év ugyanazzal az edzői stábbal. Egy számára komfortos sémával és eredményes futójátékkal, talán már idén is jobb évet zárhat, mint eddig bármikor az elmúlt 3 évében. Reméljük sikerül Matt Rhule-nak megtalálni ezt a modellt, amivel Darnoldtól végre a maximumot láthatjuk.

Tampa Bay Buccaneers:

Photo by Mike Ehrmann/Getty Images

Ahogy tavaly ilyenkor a Chiefsről, most a Buccsról is nehéz rosszat írni/gondolni.
2020 nyarán amikor megérkezett Brady, rengetegen mondták, hogy ennek a csapatnak szüksége lesz 1-2 szezonra, hogy összeszokjanak megismerjék Arians és Brady taktikáját. Végül elég lett maximum 4hónap ennek a keretnek és ami azután történt, azt sokan még most sem hiszik el.
Elég sok párhuzamot lehet vonni a Chiefs tavalyi nyarával kapcsoltban, első sorban a „nyerő taktikán ne változtass” hozzáállásban, mert a legnagyobb vagy egyetlen idei offseason célja a Tampának az lehetett, hogy minden fontos láncszemet itt tartsanak. Ez kb 100%-ban sikerült is, így le is lehetne zárni ezzel a részüket, hogy „Ja, egyben maradt a bajnokcsapat”.
De nyílván nem linkeskedjük el őket sem, akármennyire is egyszerűnek tűnt az offseason Florida nyugati partján.

Jó néhány lejáró szerződésű játékos volt, akiknél nem volt egyértelmű a maradás. Először Chris Godwint emelném ki, aki végül egy Franchise Tag-et kapott a csapattól, amivel pillanatnyi megoldást találtak a szűkülő sapka helyzetére. Illetve még 1 elkapóval tudtak hosszabbítani/újraszerződni, Antonio Brown kapott még egy 1 éves szerződést. Ezenkívül, Ndamukong Suh, Gronkowski, Fournette és Ryan Succop kapott újra contractot a csapattól. Free Agent piacról Giovani Bernardot sikerült megszereznie a Buccsnak. Távozókból nem volt sok, talán Joe Haeg-et lehet itt megemlíteni, aki Pittsburghbe került.
A Draft már eggyel izgalmasabbra sikerült a Tampának, 1. körben Joe Tryon-t választották, a 2. körben pedig jött, némi meglepetésre, Kyle Trask. A 2. körös irányító választással adtak, talán, némi bepillantást, hogy hogyan képzelik el a jövőt Floridában. Trasknek lesz ideje tanulni (még 1-2 évig biztos), a Liga egyik (ha nem a) legjobb irányítójától. Így 2021 Augusztusában nagyon idilli képet fest most a gárda.

Az idei szezonra egyértelműen a cím védés lesz a célja Bradyéknek és ha a tavalyi playoff teljesítményükre rá tudnak pakolni már az alapszakasz során, akkor tényleg minden ellenfelük felkötheti a gatyáját.
Egy „porszemre” tudom maximum felhívni a figyelmet, ami negatívan hathat majd az idei teljesítményükre, az pedig a kor. Mind a védelemben, mind a támadósorban jócskán találunk 30-35 év feletti játékost, ami bármilyen jól működő rendszerben okozhat néha rövidzárlatot.
Viszont elég mélynek tűnik most ez a keret, hogy akár ezt is kompenzálni tudja a 17 meccs alatt. Ha ezt sikerül megtenni, akkor nagy eséllyel 2005 után, újra címvédést láthatunk.

New Orleans Saints:

crescentcitysports.com

Ez az év más, mint a többi…

Idén tavasszal Drew Brees visszavonulásával véget ért egy másfél évtizedes periódus New Orleansban. Talán nem nagy kijelentés, ha azt mondjuk, hogy hatalmas űrt hagyott maga után Brees, távozásával pedig az irányító poszton erős kérdőjel is maradt.
Sean Paytonék a sapka problémát, viszonylag „kis” veszteséggel meg tudták oldani. Viszont ez magával hozott néhány áldozatot.
Ha a védelmet nézzük, a falból Rankins és Hendricks neve egyértelműen hiányozni fog, illetve Malcom Brown is hiányozhat a rotációból. A secondaryben, Janoris Jenkins elküldését érezhetik meg, illetve a napokban visszavonulását bejelentő, Patrick Robinsonnal lett vékonyabb az amúgy sem acélos hátsó 4-es. Emellett a halott pénzek összege ami idén brutális magasságokba rúg, összesen, $35M amit kifizetnek az elküldött/visszavonult játékosoknak.

Szokták mondani, hogy „innen szép nyerni”, hát, innen nagyobb csoda lenne, egy idei NFC döntő is.

Az idei Drafton is voltak „érdekes” választásai Paytonéknak, mindjárt az első kör végén, Payton Turner kiválasztása. Turnernél abban, nagyjából minden szakíró egyetértett, hogy nem egy NFL kész játékos, inkább egy hosszabb távú projekt lehet a csapatnak. Amivel nincs is gond feltétlen, de az 1. kör végén nem ilyen játékost „szokás” draftolni. Láttunk már érdekes választásokat korábban is a Saints stábjától, de Davenporton kívül, az első 2-3 körös választások rendre igazolták eddig Sean Paytonékat. Így, ezzel a drafttal kapcsolatban is, reménykedhetnek a szurkolók, hogy hasonlóan az eddigi évkehez, az idei újoncok is beválhatnak majd. 2. és 3. körben a védelmet foltozták tovább Pete Werner és Paul Adebo választásával. Majd jött a 4. kör és megtörtént, amin sokak meglepődtek (én pedig már a 2. körre vártam :DD). A tavalyi egyetemi football szezon rájátszásába jutó Notre Dame irányítóját, Ian Book-ot választották a 133. helyen. Érdekes húzásnak tűnhet, de ha idén (is) felsül Winston, akkor jövőre egy áthidaló opció biztos lehet Book-ból.

Hogy a támadó sorról is ejtsünk pár szót, innen is inkább távozók voltak, mint érkezők. A sapka áldozata lett, Emmanuel Sanders, Josh Hill, Jared Cook és a veterán punter Thomas Morestead is.
Így lehetőség adódott újraszerződtetésekre, illetve néhány Free Agent igazolásra és egy Franchise Tag-re is.
Új szerződést kapott Winston (1év $5.5M), PJ Williams, Kwon Alexander és Ken Crawley is kapott 1-1 évre contractot. Szabadügynök piacról, Nick Vannett TE, Tanoh Kpassagnon DE és Will Lutz pár nappal ezelőtti sérülése miatt, Brett Maher leigazolását lehet kiemelni.
Pár nappal ezelőtt a Michael Thomas „ügyre” is pont került (úgy néz ki), a legújabb információk szerint még augusztusban megműtik és 8-12 hét kihagyás vár rá.

Elmondható, hogy az elmúlt 3 szezonban, minden évben 19-re húzott lapot a csapat, hogy Brees-nek (is) összejöhessen még egy gyűrű. Ezt a célt nem sikerült elérni, így talán a leglogikusabb forgatókönyv, egy kisebb rebuild kellene legyen. Ahhoz viszont első sorban meg kell találniuk New Orleans új franchise irányítóját, ami akár hosszú évekbe is telhet.
Az idei szezonban sokak szerint, egy „tankolással” járna a legjobban a Saints, de a focit szerető szurkolók nagy része, pedig inkább a legjobb teljesítményre törekvést várja tőlük és némi kíváncsisággal, hogy Winston játéka milyen irányt vesz egy másik helyen kezdőként.

fagyospuding

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: