NFL 1/1 irányítói (2010-2019)

Folytatjuk az év elején elkezdett portré sorozatunkat. 2010 és Bradford után, a 2. részben, a 2011-es 1/1-es irányító érkezik, a nem épp átlagos karrierrel és persze megjelenéssel…

Cameron Jerrell Newton QB, Auburn

Kezdetek

Cameron Jerrel Newton az atlantai College Parkban látta meg a napvilágot 1989. május 11-dikén. Szülei Cecil és Jackie Newton, révén, hogy 3 fiúk volt, szigorú nevelésben részesítették gyermekeiket, akiknek már óvodás koruk óta az életük fontos részét képezte a fizikai aktivitás és a sport. A fiúk édesapjuk vonalát szerették volna követni, aki bár alulméretezett volt, linebackerként játszott a Savannah State Egyetemen, majd később próbajátékon járt a Billsnél és a Cowboysnál is. Ahhoz, hogy felkészítse fiait az erős fizikai megterhelésre, Cecil már tinédzser koruk előtt egyetemi szintű gyakorlatokat végeztetett utódjaival. Cam bátyja, Cecil Jr. végül a Tennessee State egyetemen játszott támadófalemberként, majd draftolatlanul érkezve a ligába 2 szezont is lehúzott a Jaguarsnál, és néhány gyakorló csapatot is megjárt. Ő volt az, aki belevitte a fociba a fiatal Camet, aki utólagos elmondás szerint hiába volt fiatalabb nála és a barátainál, már akkor oktatott és körbefutott mindenkit. Cameron amint lehetett futballozni kezdett, rögtön miután betöltötte a 8-dik életévét. Már akkor is kiemelkedett magasságával, és mivel a junior ligában meg volt határozva a maximum megengedett testtömeg, néhány étkezést is ki kellett hagynia, hogy beférjen a 45 kilós határ alá.

A kicsi Camben már akkor is egy kisördög bújt meg, még hatodik osztályos korában történt, hogy a sokadik figyelmeztetés ellenére se tudott parancsolni a démonjainak, és a matek óra rejtelmei helyett inkább az osztálytársai szórakoztatásnak rendelte szabadidejét. Édesanyja többször is figyelmeztette, hogy ha még egy „nemkívánatos szülői értekezleten” kell részt vennie annak következményei lesznek. Természetesen az ifjú titánt nem hatották meg anyja szavai, ennek köszönhetően pedig olyan példát statuáló következmények vártak rá, melyek utólagos elmondása szerint egy egész életre szóló leckeként szolgáltak. A történtek után a fiatal Newtonnak a templomba járós öltözékében kellett iskolába járnia nap mint nap. Természetesen Cam rövid időn belül feltűnt diáktársai célkeresztjében, emiatt a heccelések és szekálások elviselése napi programmá vált számára. Ez volt az első olyan impulzus számára, mely során érzékelhette, milyen az, amikor valaki más, mint a többiek. Jackie később elmondta, hogy olyan érzése volt mintha magából csinálna hülyét, ugyanis Cam egy idő után nem csak hogy hozzászokott a helyzethez, de konkréten tetszett neki az érzés, hogy különbözik másoktól. Ez a tanulságos lecke már akkor nagyban kiszélesítette Newton látóterét a világgal kapcsolatban, és ennek is volt köszönhető, hogy később nyíltan mert kiállni bármilyen szívének fontos dolog mellett, legyen az akár a játékstílusa, az öltözködése, vagy a társadalom problémáiról alkotott véleménye.

Ahogy Cam nőtt, egyáltalán nem vesztett sem a sebességéből, sem a motoros képességeiből. Cserébe elkezdett megerősödni, amiért még inkább megállíthatatlan lett, ezzel lenyűgözve a Westlake Középiskola edzőjét, egy bizonyos Dallas Allent, így év végére már a bébicsapatból át is került a válogatottak közé. Már másodévesként megkapta a lehetőséget, hogy kezdőként léphessen pályára, miután a kezdő irányító eltörte az egyik ujját, viszont a végjátékban kicsúszott a kezéből az egyik snap. Érdekesség, hogy ez a labda épp a bátyjától, Ceciltől érkezett, és sajnos a mérkőzésbe került, így Newton ismét a kispadon találta magát. Harmadik évére majd 10 centit nőtt és felszedett 7 kilót is, végzősként pedig már 193 centiméter és 105 kilogramm volt. Már ekkor több mint 75 yardra hajította a labdát, és játszi könnyedséggel futotta körbe az ellenfél védőit. Nem csoda, hogy rengeteg egyetemi megfigyelőt vonzott, akik kíváncsian találgatták, milyen poszton lehetne a leghatékonyabb. A legtöbben természetesen irányítóként képzelték el, de volt, aki inkább tight endként használta volna.

Egyetemi évek

breakoutfinder.com

Ahogy sorra jöttek az egyetemi ajánlatok, Camet leginkább Florida vonzotta, ahol ekkor éppen a Tim Tebow Show volt műsoron. A 2007-es szezont már az Aligátoroknál kezdte csereként, majd úgy nézett ki, hogy másodévesként megkapja a lehetőséget, de a szezonnyitón kiment a bokája, így végül kiülte az egész évet, bár a Florida így is bajnok lett. Ebben az évben novemberben Newtont lopással vádolták, miután egy diáktársa laptopját találták meg nála. Nem segített a helyzetén az sem, hogy mikor a rendőrök a szobájába tartottak, ő azzal oldotta meg a problémát, hogy kivágta az említett számitástechnikai eszközt az ablakon. Később azt állította, hogy 120 dollárért vette valakitől a gépet, és már akkor tudta, hogy túl szép ez az üzlet ahhoz, hogy igaz legyen. Newtont betöréssel, lopással és a hatósági eljárás akadályozásával vádolták, azonban később ejtették ezeket a vádakat. A szégyen és megaláztatás mellett akkori trénere, a Jaguars nem rég kinevezett főedzője, Urban Meyer is eltiltotta a csapattal kapcsolatos minden tevékenységtől. Mindezek ellenére Newton maradni szeretett volna a következő szezonra is, hogy a támadóegység élére állhasson. Ez a terv pillanatok alatt hullott csak darabokra, amikor Tebow a várakozásokkal ellentétben utolsó egyetemi évét is megkezdte Floridában a draftra való jelentkezés helyett.

Newton ezek után tudta, hogy elérkezett a váltás ideje, így kinézte magának a texasi Blinn Junior Egyetemet, ami kecsegtető futballprogramja mellett jó eredményeket is fel tudott mutatni a közelmúltból. Cam tökéletesen illett a csapatba, első évében 2,833 passzolt és 655 futott yarddal végzett 38 touchdown mellett. A csapat a bajnoki döntőben Newton vezetésével óriási fordítást hajtott végre, miután 16 pontos hátrányt ledolgozva nyertek 31-26-ra. Cam 113 passzolt yardja és 2 touchdownja mellett 102 yardot szerzett a földön is. Másodszor fordult elő Newton életében, hogy ő volt az egyik legkeresettebb irányító az egész országban, ismét záporoztak az ösztöndíj ajánlatok. Cam most már nem bízta a véletlenre, és amellett az Auburn mellett döntött, aki eredetileg még elkapóként vagy tight endként számolt vele. A csapat erőfutó sémája tökéletesen illett Newton stílusához, bár a passzolási készségei még nagyon nyersek voltak és fejlesztésre szorultak. Ezeket a hiányosságokat természetesen lábon pótolta, de nem ez volt a hosszú távú megoldás. Gene Chizik vezetőedző tökéletes mentornak bizonyult Newton számára, akinek rengeteg szerepe volt a dobómozdulata fejlesztésében is. Rengeteg potenciált látott Camben, ami már a szezon első meccsén megmutatkozott, amikor is az Auburn 52-26-ra szeletelte fel az Arkansas State csapatát. Hősünk egy 71 yardos futott touchdownnal emlékeztette a tehetségét kétségbe vonókat, emellett majd’ 200 yardot és 3 touchdownt is szerzett a levegőben. A tigrisek ezt az álomszerű szezont végül az LSU felett aratott győzelmükkel koronázták meg, amivel biztosították is első helyüket a csoportban 8-0-s mutatóval. Ezt követte három szinte már edzőmérkőzésnek számító nehézségű összecsapás, amikor is elérkeztünk az Iron Bowlhoz az Alabama ellen.

washingtontimes.com

Ez volt Cam egyetemi karrierjének talán legnagyobb kihívása, ugyanis az Alabama nagyon gyorsan 24 pontos előnyt épített ki megválaszolatlanul. Ekkor érkezett Newton, majd 3 passzolt és 1 futott TD-vel beállította a 28-27-es végeredményt. Ilyen nagyságú pontledolgozás addig még nem történt az Auburn történetében, és az Alabama se kapott még ki ekkora előnyről soha. Ez a győzelem bebiztosította az országos rangsorban az első helyet a Tigers számára, Newton számára pedig a Heisman trófeát, amelynek szavazásán több mint 1000 ponttal előzte meg a későbbi első választott Andrew Luckot. Következett a BCS bajnoki mérkőzés az Oregon ellen, amely óriási csatát hozott, a két csapat együtt összesen több mint 1000 yardot szerzett az összecsapáson, viszont csak 41 pont született. Sokáig 19-19 volt az állás, amikor is az Auburn rúgója, Wes Byrum döntötte el a végsőkig kiélezett mérkőzést.

Newton már 3 nappal a mérkőzés után bejelentette, hogy jelentkezik a 2011-es NFL Draftra, amelyet nagy várakozás előzött meg. Senki nem számított nagy meglepetésre, Cam egy linebacker testű, futókat megszégyenítő sebességű, ágyú vállakkal megáldott támadóarzenál volt, így szinte mindenki első helyre várta őt. A Panthers mérlegelte a lehetőségeit, de végül Jake Locker és Blaine Gabbert helyett a Tigers tehetségét választották. Így Tucker Frederickson, Bo Jackson és Aundray Bruce után Cam Newton lett a negyedik Auburn játékos, akinek elsőként olvasták fel a nevét a draftok történelmében. Bár az edzőtábor a Lockout miatt későbbre tolódott, Newton nem pazarolta az idejét, és a nyár elején már a korábbi Heisman győztes Chris Weinkével edzett Floridában, majd amint megkezdődtek a csapat körüli tevékenységek, Mike Shula QB edzővel töltötte idejének nagy részét, hogy felkészülten vághasson neki az NFL-nek.

SuperCam születése (rookie szezon)

panthers.com

A frissen draftolt tehetségnek már az edzőtábor során sikerült meggyőznie a Carolina edzői stábját, így senki számára nem volt kérdés, ki fog a támadósor élére állni a szezonnyitó meccsen. Annak ellenére, hogy a Panthers végül vesztesen hagyta el a pályát, mindenki Camről beszélt az összecsapás után. Newton 37 passzából 24 ért célba, amivel összesen 422 passzolt yardot szedett össze 2 passzolt touchdownnal együtt. Ezzel Peyton Manning debütáns yardrekordját hagyta maga mögött, és ő lett minden idők első újonc irányítója, aki legalább 400 passzolt yardig jutott már az első mérkőzésén. A második héten hasonló sorsra jutott Kurt Warner rekordja az első 2 héten passzolt yardmennyiséget figyelembe véve. A Panthers azonban mindezek ellenére 0-2-vel állt, és Cam már az interception tabellát is vezette 4 eladott labdával. Newton újoncszezonja ez előzőkben említett mintához hasonlóan haladt végig. Ennek köszönhetően már első évében meg kellett küzdenie valamivel, ami végig kísérte egész karrierje során. A felemás megítéléssel. Egy egyszerűbb NFL rajongó azt gondolhatta Newton újoncszezonját figyelve, hogy a rekordok könyvének átírása gyerekjáték. A legtöbb addig megdönthetetlennek hitt újoncrekord merült a feledés homályába SuperCam eljövetelének köszönhetően. Az örök kritikusokat azonban mind ez egyáltalán nem érdekelte, hiszen a Panthers csak hatszor húzhatta fel a győzelmi zászlót a szezonban, hiába volt ez néggyel több mint az ezt megelőző évükben. Newton lett a negyedik irányító valaha, aki már újoncként átlépte a 3,000 yardos álomhatárt, amivel kiérdemelte első Pro Bowl részvételét is. Továbbá elsőként végzett az AP Év Támadó Újonca és a Pepsi NFL Év Újonca szavazáson is, ahol olyan top tehetségeket utasított maga mögé, mint Von Miller, Patrick Peterson, Aldon Smith vagy Andy Dalton.

Sérülések, de végre playoff (2013-2014)

A már megerősödött Carolina Panthers 2013-as szezonja óriási előrelépésnek tekinthető az ezt megelőző időszakhoz képest. Vezetőjük nem más, mint az a Cam Newton, aki 3,379 passzolt yarddal és 24 passzolt touchdownnal fejezte be az évet. Emellett 585 yardot és 6 touchdown-t is összekocogott az alapszakasz során, ami Michael Vick óta talán a legjobb futóteljesítménynek tekinthető egy irányító által. A csapat 12-4-es győzelmi mutatóval zárt, és ennek köszönhetően 2008 óta először jutott Playoffba a carolinai csapat. Sajnos már a Divisional Roundban elköszöntek, miután a 49ers 23-10 arányban múlta felül őket, de Newtonnak ismét volt programja a Super Bowl-t megelőző hétvégére, miután második évében is Pro Bowl részvétellel honorálták. Pozitív energia volt fellelhető a Bank of America Stadium környékén, Cam az NFL szokásos évi Top 100-as listáján a 24-dik helyet foglalta el, a csapat jövője pedig Brian Hoyer kobakjánál is fényesebbnek ígérkezett.

Hangsúly a feltételes módon, ugyanis Newtont már a nyáron meg kellett műteni egy olyan bokaszalag problémával, amivel az érintett elmondása szerint már egyetemi napjai óta bajlódott. A beavatkozás miatt Newtonnak ki kellett hagynia a teljes edzőtábort és az első előszezon mérkőzést is. Úgy tűnt minden a terv szerint haladt, Newton egészségesnek és motiváltnak tűnt, a Pre-Season pedig már javában tartott. Már a harmadik mérkőzésen jártunk, amikor is az akkor még Patriots mezben virító Jamie Collins érkezett meg óriási lendülettel Cam felé. Az ezt követő ütközés következménye pedig egy olyan bordatörés volt, ami miatt Newton 48 zsinórban kezdőjátékosként teljesített mérkőzés után muszáj volt a kispadról végig néznie a szezonnyitót. A második héten már ereje teljében érkezett meg a már jól ismert SuperCam, és egy magabiztos 27-4-es győzelemre vezette csapatát. A Panthers végül a 7-8-1-es mutatóval zárt, és zsinórban másodszor ült fel az NFC South trónjára, amire azelőtt még sosem volt példa, mióta a divízióba kerültek. Newton első 4 szezonja alatt mindig elérte legalább az 500 futott yardot, amivel olyan nevek mellé iratkozott fel, mint Randall Cunningham és Michael Vick. Emellett már 33-szor sikerült begyalogolnia ellenfelei zónájába, így már minden idők 10 legsikeresebb irányitói közé tartozott ebben a szegmensben. Jól látszik, hogy egyéni elismerésekben sosem volt hiány, és emellé megérkeztünk a 2014-es Playoff Wild Card körébe, ahol Newtonnak köszönhetően 9 év cölibátus után újra győzelmet ünnepelhetett a carolinai együttes. A mérkőzést 27-16 arányban húzta be a Panthers, hősünk pedig 198 passzolt yarddal, 2 passzolt touchdownnal és 35 futott yarddal zárt. Bár a rájátszás a következő meccsen véget ért a csapat számára, miután a Seahawks megállította őket, ismét bizakodásra adott okot az együttes évről évre való fejlődése és előre lépése.

Cam Newton, az MVP (2015)

pantherswire.usatoday.com

Az előzőkben említett impozáns teljesítményével Newton kiérdemelte a szerződéshosszabbítását, melyet a 2015-ös szezon előtt alá is írt, 5 évre 103.8 millió dollár értékben. Mire a harmadik játékhéthez értünk, Cam már 26 olyan meccsel büszkélkedhetett, ahol legalább 1 passzolt és futott touchdownt is betett a közösbe. Ezzel már a karrierjének ilyen korai szakaszában a második volt ennek a kategóriának az örökranglistáján. Kijelenthetjük, hogy ebben a szezonban Cam Newtonnak, és egyben a Panthersnek is, MAJDNEM minden összejött. 2003 óta most először sikerült a csapatnak 3 győzelemmel indítania egy szezont. Newton volt a megállíthatatlan egyszemélyes támadó gépezet, a támadó yardok 76 százalékáért, a touchdownak pedig a 88 százalékáért volt ő a felelős. A nyolcadik héten a Packers ellen végül majdnem 300 passzolt yarddal és 3 passzolt touchdownnal végzett, emellé pedig 57 yardot és egy TD-t is futott. Ezzel kiérdemelte az NFL Hét Támadó Játékosa díjat, és beállította a 8-0-s győzelmi mutatót, ami természetesen franchise rekord. A 14-0-hoz egy még hihetetlenebb teljesítményre volt szükség SuperCamtől, 340 yard és 5 TD a levegőben, valamint 100 yard a földön. Ekkor vitte véghez a negyedik győzelmet érő driveját a szezonon belül, és ennek köszönhetően újabb rekordot írhatott be a csapat történelemkönyvébe. Természetesen a hét játékosa díj is ismét nála kötött ki, az utolsó 7 fordulót figyelembe véve már negyedszer. Bár a következő mérkőzést elvesztették a Falcons ellen 20-13 arányban, a szezonzárón ledarálták a Tampa Bayt 38-10-re, amivel egy szenzációs 15 győzelmet számláló évet zártak le. Newton az álomszerű első 14 héten a második legtöbb passzolt touchdownt szerezte a ligában, a kombinált touchdown listát pedig vezette (40!). A Panthers összes snapjének 76 százalékában a pályán tartózkodott, és végül 3,837 passzolt yarddal, 35 passzolt TD-vel, 59 százalékos pontossággal, 636 futott yarddal és 10 futott touchdownnal zárta az alapszakaszt. Ennek köszönhetően elnyerte harmadik beválasztását a Pro Bowlba, és bekerült az első számú All-Pro csapatba is.

A Divisional Roundban majdnem bajba került SuperCam és csapata, egy 31-0-s vezetést engedtek ki szinte a kezükből, miután a Seahawks 24 pontot szerzett zsinórban. Newton 151 yarddal és 1 touchdownnal zárt. Előző hibáiból tanulva a csapat nem bízta a véletlenre az NFC Championship sorsát, és 49-15 arányban őrölte fel az Arizona Cardinals csapatát. Cam négyszer is szerzett pontot a meccsen, aminek köszönhetően a Panthers szerezte a valaha volt legtöbb pontot az NFC Championship történetében egy meccsen (49). Ekkor következett a Super Bowl, másodszor a franchise történetében. Egy nappal a döntő előtt, február 6-dikán az is hivatalossá vált, hogy Newtont díjazzák a Legértékesebb Játékos díjjal, a franchise történetében ő kapta meg először ezt az elismerést. Az 50-dik Super Bowlt óriási várakozások előzték meg, hiszen a liga legjobb támadósora indult csatába a liga legjobb védelme ellen. Ennek ellenére inkább a védelmek csatájáról szólt a mérkőzés, melyet végül a Broncos nyert 24-10-re. Sokak szerint Newton elbukott ezen a mérkőzésen, 41 passzkísérletéből csak 18 talált célt, és emellett 1 interception és 2 fumble is felkerült a neve mellé. A két kiejtett labdából az egyiket vissza is tudta vinni az ellenfél védelme pontszerzésig, a másik pedig a mai napig hírhedt jelenet, ahol a megosztó szupersztár egyszerűen nem volt hajlandó még csak küzdeni sem a szabad labdáért.

Dicstelen befejezés (2016-2020)

espn.co.uk

Az impresszív 2015-ös szezonja után óriási várakozásokkal kellett szembenéznie Cam Newtonnak és csapatának. Természetesen nem a 15-1-es mutató megismétlése volt az elvárás, hanem végre egy Super Bowl gyűrű. A 2016-os szezonnyitó mérkőzés sokak örömére az előző év döntőjenék visszavágója volt, azonban a kimenetel változatlan maradt, a Broncos 21-20 arányban múlta felül a Pantherst. Newton játéka maximum közepesnek volt nevezhető, 195 passzolt yarddal, 1-1 passzolt és futott touchdownnal, valamint egy eladott labdával. Ezek után a szezon szinte semmiben sem volt összemérhető az előzőhöz képest, Newton már a negyedik héten agyrázkódást szenvedett a Falcons ellen, ami miatt még az ezt követő Saints elleni mérkőzést is ki kellett hagynia. A hatodik játékhetet követően még mindig csak 1 győzelemmel állt a csapat, a playoff esélyei pedig erősen a nullához közelített. Nem is történt csoda, viszont annál érdekesebb események sorozata következett. A tizennegyedik héten mindenki meglepetésére Cam a cserepadról nézte végig a Seahawks elleni első támadó driveot. A csapat elmondása szerint ennek oka az volt, hogy Newton megsértette a franchise dress codeját. Ez volt az első alkalom az újonc évét megelőző előszezon óta, hogy Cam csereként érkezett meg egy mérkőzésbe. Az alapszakasz végén már elkezdhettünk aggódni, hiszen Newton touchdown mutatója 16-tal kevesebbet számolt az előző szezonhoz képest, újoncszezonja óta nem adott el annyi labdát, mint ekkor (14), és a mai napig ez SuperCam legpontatlanabb éve. Az álomszerű 15-1-es szezont egy rémálomba illő 6-10-es győzelmi mutató követte, a Carolina pedig nem jutott playoffba.

2017 március 30-dikán Newton ismét kés alá feküdt, miután részleges rotátorköpeny szakadást szenvedett. Ezt a beavatkozást egy összességében az előzőnél szebb képet mutató szezon követte, viszont néhány baljós jel ütötte fel a fejét. Hiába volt 21-gyel több sikeres passza az előző évhez mérten, a passzolt yardjainak száma 107-tel elmaradt. Nevezhetjük nevén a gyereket, Cam Newton karereje egyértelműen visszaesett a megszokotthoz képest, és ez a játékán is meglátszott. A sok akadályozó tényező ellenére a Panthers 11-5-tel fejezte be az alapszakaszt, és bizakodva várta a rájátszást. Sajnos sanszuk se volt a Wild Card körben a Saints ellen, ahol Newton 349 yardot és 2 touchdownt ért el a levegőben.

A Carolina ezt követően a 2018-as alapszakasz féltávjánál már 6 győzelmet számolt, ami a rajongók számára ismét bizakodásra adott okot. Ikonikus jelenetsor volt a hetedik játékhéten az Eagles elleni összecsapás eredményének alakulása. Már a második félidőben jártunk a Philly már 17 pontot tett fel a táblára, míg a másik oldalról még nem történt pontszerzés. Ekkor érkezett meg SuperCam, és az utolsó játékrészben 201 passzolt yardot, valamint 2 touchdownt felmutatva 21-17-re állította be a végeredményt. Ezzel a teljesítménnyel sikerült is kivívnia az NFC Hét Támadó Játékosa elismerést, és a szurkolók bizalmába is kezdett visszaférkőzni. A dolgok tragikus hirtelenséggel fordultak rosszra, miután a csapat egy hosszú vereségsorozatban találta magát, Newton pedig ismét vállsérülésekkel bajlódott. Így hiába a 6-2-es kezdés, a Panthers végül 7-9-es mutatóval fejezte be a szezont, miután az utolsó 8 meccséből csak egyet sikerült győzelemre váltania. Ennek ellenére Newton minden statisztikai kategóriában előrelépést mutatott, különösen a pontosságát érdemes itt kiemelni, ami karrierje során ekkor volt a legmagasabb (67.9%).

A következő szezonban Cam összesen csak 2 meccsen látta meg a gyepet, mielőtt november 5-dikén sérültlistára tette őt csapata. Érdekesség, hogy a csapat harmadik mérkőzéséig senki nem tudta biztosan, hogy mi lehet az oka Newton maródiságának, és végül egy Youtube Video Blogon keresztül tudatta a futballvilággal az érintett, hogy a Listranc-ízületével akadtak problémák. Newton hiányában Kyle Allen vette át a stafétát, a csapat pedig 5 győzelmet szállított az alapszakaszban.

A bizonyos értelemben bukott szezon után a franchise egy új vezetőedzővel, Matt Rhule-al vágott neki az offszezonnak. A kérdés már csak az volt, ki fogja dobálni a bőrt. Newton és a franchise kapcsolata már egy ideje köztudottan nem volt a régi, ezért senkit nem ért meglepetésként, amikor 2020. március 17-dikén hivatalossá vált, hogy a Panthers a továbblépésre szánta el magát Teddy Bridgewater személyében, miközben engedélyezték Newtonnak, hogy új csapatot keressen. Cserepartner hiányában egy héttel később ki is vágta a csapat Camet, amivel 19.1 milliónyi helyet spóroltak meg a fizetési sapka alatt, és csak 2 millió halott pénzt nyeltek be. Ha érzelmek nélkül, csak gazdasági és sportszakmai szempontból nézzük, ez egy érthető és összességében jó döntés volt. Hiszen az NFL csak egy biznisz, és millió dollárokról beszélünk. Valószínűleg csak a tulajdonosi kör gondolta ezt, ugyanis Newton így kommentálta az esetet: „Kérlek ne próbájatok kijátszani, vagy elferdíteni a történteket és ne tegyetek úgy mintha én ezt akartam volna; ti kényszerítettetek erre”

A bukott hős (2020)

catcrave.com

Miután szabadon igazolhatóvá vált, nem igazán kapkodtak Newtonért a csapatok. Féltek a játékstílusától, féltek a személyiségétől és féltek a kórlapjától is. Első körben senki nem is tudott neki kezdő pozíciót ígérni, így nem volt mit tenni, Camnek várnia kellett. Megbízható források szerint 30 csapat egyáltalán nem mutatott érdeklődést, a Browns pedig csak veterán minimumot és csereirányító szerepkört tudott felajánlani. Így jutottunk el egészen júliusig, amikor is Foxboroughban megüresedett a kezdő QB szerep, miután a franchise arca áttette a székhelyét Floridába. Cam Newton végül kicsivel kevesebb mint 2 millió dollárért írt alá a csapathoz, amiből 550,000 dollár garantált. Ez az évszázad legkisebb garantált tartalma, amit MVP játékos kapott, 1 millió dolláros alapfizetésével pedig az 56-dik az irányítók listáján Newton, miközben példának okáért a harmadik számú vegasi QB Nathan Peterman ennek a dupláját teheti zsebre. Kijelenthetjük, hogy a Patriots számára ez egy alacsony kockázat-magas haszon típusú szerződés volt, Cam pedig megkapta a lehetőséget amire már hónapok óta várt.

A szezon meglepően jól indult a frissen igazolt irányító számára, aki már az első héten óriási playmakinget mutatott a Dolphins elleni 21-11-es győzelem során. Sajnos ez egy kiugró eset volt, ugyanis, ha 14 meccsel hátrébb ugrunk, a Patriots playoff esélyei már rég elszálltak, és Cam Newton se tűnik már annyira újjászületettnek. Azt senki nem tagadta, hogy rengeteg mosoly hozott a csapatba, és Bradyhez képest nyilván némi playmakinget is. A karja viszont szemmel láthatóan kritikus állapotban volt, karereje Eli Manninget, dobómozdulata pedig sokszor Philip Riverst idézte. A szezonzáró mérkőzés azonban némi reménykedésre adhat okot, még akkor is, ha a ligautolsó New York Jets volt az ellenfél. Érdekesség, hogy sikerült egy franchise rekordot is beállítania a meccsen, a 49 yardos futása a legtöbb eddig valaha, amit egy New England QB valaha elért. A második félidőben azért Cameron mutatott valamit a régiből, talán ennek is volt köszönhető, hogy a szezon után hosszabbított vele a csapata. Első ránézésre a Patriots fanatikusok a szívéhez kaphattak a 10+ milliós összeg láttán, azonban ebből 8 és fél millió bónusz összegként szerepel, ennek pedig a nagy része teljesíthetetlen elvárásokat támaszt az irányító elé. Végül elérkezett az idei draft, és a Patriots nem túl nagy meglepetésre irányítót választott az első körben, azonban a franchise-nál igyekeztek leszögezni, hogy nem az újonc, hanem a veterán játékos a kezdő továbbra is. A Patriots 1993 óta nem draftolt az első körben irányítót, de Bill Belichick szerint Mac Jones majd csak akkor kapja meg az esélyt versenybe szállni a kezdőért, ha készen áll erre. Tehát addig is Newtonnak akad még némi lehetősége, hogy bebizonyítsa, még mindig érdemes a kezdő pozícióra egy NFL franchisenál.

Utolsó esély?!

Rengeteg indokot felsorolhatnánk, hogy miért nem lett emlékezetes Newton első szezonja Foxboroughban. Új környezet, sérülések, gyenge elkapó szekció, egyszerű és sokszor kiszámítható támadó séma. Mindhiába. A média és emiatt sajnos a rajongók is gyorsan felejtenek, így lett Newtonból 5 éven belül a liga legjobb játékosából a heti mém válogatás egyik fő résztvevője. Folyamatos kritika áradat zúdult Newton felé minden irányból és fajtából. Olyan szintű tiszteletlenség vette körül, hogy a saját jótékonysági rendezvényén is betalálta egy középiskolás játékos, mondván Newton nem kell már senkinek, és szegénység vár rá. Newton még ezt is lenyelte és érett módon kezelte, a fiú édesapjával megbeszélve a történteket, és még ezek után is csak az volt a legnagyobb baja, hogy a figyelem erre terelődik az esemény igazi célja helyett.

Egy kérdésre biztosan választ kaptunk a 2020-as szezon alapszakasza során. Cam Newton még mindig megérdemel az NFL 32 kezdő irányító pozíciójából egyet. Az olyan jelzők, mint „generációs tehetség” vagy „nem mindennapi” mára már elkoptak, a megdönthetetlennek hitt rekordok pedig már feledésbe merültek. Newton azért szépen halkan továbbra is felfelé kúszik a futóteljesítményt firtató örökranglistákon, de ez már szinte senkit nem érdekel. Sokan nevetnek, ha egy mondatban megjelenik az ő neve és a Hall of Fame szókapcsolat. Feltehetjük a kérdést, hogy miért nem érdemli meg az aranyzakót valaki, akinek egy éven belül várhatóan több passzolt yardja lesz Steve Youngnál és több futott touchdownja LeSean McCoynál. Természetesen a földön szerzett yardok és pontok nem mindig egy értékadó mérceként szolgálnak egy irányító számára, de azt nem tagadhatjuk, hogy a játéknak ezen szegmensében egyenuralkodó volt a ligában, ráadásul éveken át. Ő minden idők egyik, ha nem a legbiztosabb goal-line fegyvere, ha 5 yardon belülre ért a csapata, szinte borítékolható volt a touchdown. Karrierje során a 70 futott TD-jéből 50-et 5 yardon belül szerzett, a kettesen belülről 33-at, egyesről pedig 19-et. Egy NFL játékos kiválósága rengeteg képpen mérhető, Cam Newton pedig vitán felül egy remek játékos volt és lesz is a maga módján. A visszavonult Hall of Famer futók pedig jobban teszik, ha figyelnek, mert SuperCam ott liheg a nyakukban.

Hogy mi lesz a Panthersszel? Miután márciusban két történelmi Panthers játékos, Greg Olsen és Thomas Davis is szögre akasztotta a stoplist, a csapat tulajdonosa egy napos szerződést ajánlott nekik és visszavonulási ceremóniát szervezett. Az eseményen szóba került, hogy a harmadik sztárjátékos is hasonló elbánásban fog-e részesülni, amire David Tepper azt válaszolta, hogy természetesen őt is szeretettel várják haza. Arról, hogy milyen csapattárs is Newton, sokat elmond az, hogy Olsen beszédében egy egész bekezdés csak róla szólt, elmondása szerint Cam volt a legjobb dolog, ami a karrierjével történhetett. Sokak szerint egy Steve Smith Sr. féle békülés lesz a történet vége Newton és a Panthers között, aki hasonlóan fagyos hangulatban vált el a franchisetól, majd egy jó pár évig tartó mosolyszünet után együtt ünnepelték a Hírességek Csarnokába való beiktatását. Igazából senki nem tudja biztosan, hogy mennyi maradt még nekünk Cam Newtonból. Nem tudjuk meddig csodálhatjuk még a meccsek előtti díszes öltözékeit, és hogy meddig foghatjuk a hasunkat a nevetéstől minden interjúja végén. Egy biztos, ha egyszer SuperCam karrierje elérkezik a befejezéséhez, akkor úgy fog lezárulni, mint ahogy elkezdődött. Stílusosan.

buci

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: