NFL DRAFT 2021 Beharangozó #5 AFC South

Cikksorozatunk ötödik helyén az AFC déli csoportja következik, ami a draft szempontjából igen érdelesen ígérkezik több csapat szempontjából.  

Tennessee Titans 

titans.mock.com

A Mike Vrabel által irányított brigád úgy néz ki, hogy az elmúlt 1-2 évben megtalálta az identitását és elindult egy gyümölcsöző ősvényen. Ennek elengedhetetlen része volt az előbb említett főedző, az elsőszámú irányítójuk megtalálása Ryan Tannehill személyében, valamint olyan skill playerek a támadósorban, mint A.J. Brown vagy Derrick Henry. Az offense viszont nem működhetne ilyen jól, – főleg a futójáték – a remek támadófal nélkül, akit sikerült megtartaniuk erre az évre, komolyabb veszteség nélkül. A védelemben egy nagy távozó és egy nagy érkező kavarta fel leginkább az állóvizet. Bub Dupree érkezett szélső linebackerként, egy elég vaskos 5 év/82.500.000 dolláros szerződéssel. Búcsúzott viszont Adoree Jackson CB, akinek a hiányát pótolnia kell a Titasnek. 

CB: Ahogyan az előbb említettem, keletkezett ez űr cornerback fronton, mivel nem csak Jackson, hanem többen is távoztak erről a posztról, viszont csak Janoris Jankins érkezett New Orleans-ből, valamint Kevin Johnson Cleveland-ből. Ebből a két játékosból viszont csak Jankins aki stabil kezdőszintet képvisel. Emiatt szerintem az első körben ide lenne érdemes választania Vrabeléknek, egész konkrétan Greg Newsome II személyében. A drafton szereplő cornerek közül az első körre négy CB-t meg lehet megemlíteni: Patrick Surtain II, Jaycee Horn, Caleb Farley és Greg Newsome II. A felsorolásból az első két név biztosra vehető, hogy el fog kelni előbb, mint a Titans első roundos 22. pickje, így marad Farley és Newsome, akik közül az utóbbi lenne a jobb fogás, már csak Farley sérülékenysége miatt, ráadásul a teljes tavalyi egyetemi szezont opt outolta. Newsome emellé emberezésben nyújt kiemelkedőt és stabil helye lesz az NFL-ben.

WR: Támadó oldalon nagyon jól szerepel a csapat minden fronton, kivéve talán elkapók tekintetében. A.J. Brown kissé egyedül marad posztján ezért a pályán a figyelem is könnyebben rá tud irányulni. Levenni Tannehill és Brown válláról a terhet fontos lépés lenne, hogy a passzjáték nagyobb arányban tudjon működni és ne Derrick Henry játékán múljon a csapat sikeressége. 

TE: Harmadik körben is pótolnia kell a Titansnek az eltradelt játékosát, egészen pontosan a tight end Jonnu Smith-t. Az előbb leírtak erre a posztra is igazak, hogy növelni kell az irányító fegyvereit, illetve egy jól blokkoló TE – a Tennesse-ben nagyon fontos – futójátékot is segítheti. 

Indianapolis Colts 

colt.com

A Colts kapcsán már egy fokkal érdekesebb a helyzet, mivel a csapat új elsőszámú irányítóval vág neki a következő szezonnak. Philip Rivers visszavonulásával új QB után kellet nézni a vezetőségnek és meg is találták, a Philadelphiában kegyvesztetté vált Carson Wentz személyében. Kérdéses, hogy mennyi fog ez a deal mennyire fog beválni az Indynek, de az biztos, hogy nagy árat -szó szerint- fizetnek érte. 4 évre 128.000.000 dollárba fog fájni ez a csapatnak, plusz egy 2022-es második kör, ami első körössé is válhat, ha Wentz a pályán van a támadó snapek 75%-án, (vagy ha playoffba kerülnek akkor elég a 70%-t) illetve az idei drafton a harmadik körös választásukat. Az biztos, hogyha ennyit áldozott rá a csapat, akkor ki kell szolgálni, és – ami Philly-ben probléma volt- meg kell védeni. Mivel ez a trade nagy pénzt elvett a capből, így a draftról kell erősíteni a csapat egyes részeit. 

OT: Muszáj megvédeni az újdonsült quaterbacket főleg, hogy Anthony Castonzo az előző szezon végén bejelentette a visszavonulását, így kulcsposzton, a vakoldali tackle szerepében kell keresni egy játékost. Figyelembe véve, hogy a Colts az első körben 21. helyén választhat ezért valószínű, hogy csak az ötödik legjobb szélső támadó falember, Samuel Cosmi a Texas egyetemről. Kiemelkedő szem-kéz koordinációját különösen passzblokkoknál tudja kamatoztatni.

EDGE: A tavalyi szezonban a második legkevesebb blitzet hívták, ami megnehezíti a linebackerek és a secondary dolgát, mivel így több ideje marad az irányítónak az ellenfél oldalán. Ezt orvosolva a második körben egy tehetséges passzsiettetővel kéne erősíteni a védelemben. 

TE: Itt jön az első pofon a Wentz-tradeből, mivel a Colts harmadik pickje az Eaglesnél kötött ki, ezért a harmadik választás a negyedik körre csúszik a kékfehéreknél. Itt lehetne két legyet ütni egy csapásra egy tight end opcióval, aki ha kell be tud segíteni a passzblockban, a sokszínűvé váló futójátékban, illetve elkapásokban. 

Houston Texans 

Az idei draft egyértelmű két legrosszabb helyzetben lévő csapatából az egyik (Seahwaks a másik) a Houston Texans, mivel a 2020-as és a 2021-es első körös választásaikat, Johnson Bademosi CB és Julien Davenport-ot elcseréte Miamiba Laremy Tunsil T és Kenny Stills WR játékjogáért, valamint egy tavalyi negyedik körös és egy idei hatodik körös draftcetliért. Mindemellett februárban jött a hír, hogy a csapat ikonikus játékosát, J.J. Watt Arizonába teszi át a székhelyét, ezzel hatalmas sebet okozva a houstoni passrushban és a szurkolók szívében. Ha ez még nem lenne elég, a megkérdőjelezhető képességű és egyszemélyben GM és head coach pozícióban tevékenykedő Bill O’Brian-t menesztették, ami inkább megkönnyebbülést jelenthet csapatnak, de egy vezetőedzőként újoncnak számító David Culley lép a helyére, aki ezt megelőzően Baltimoreban volt assistant HC és passz játék koordinátor. General manager posztra New Englandből Nick Caseiro-t vették fel, aki 12 évig a GM alatti szerepet töltötte be, ezáltal kompenzálhatja tapasztalatlanságát. 
Természetesen a csapat körüli nehézségek közül a Houstont a legérzékenyebben érintő történet a csapat elsőszámú irányítójához, Deshaun Watson nevéhez fűződik. Elkezdődött azzal, hogy bejelentette nem kíván többet a csapatnál szerepelni és cserét kér, amiről a front office hallani sem akart. Majd sajnos a Watsont érintő témák a trade pletykákról átterelődtek egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügybe, ahol több nő is azzal a váddal élt, hogy tehetséges QB áldozatává vált. Itt tartunk most, a finoman szólva is viharos offseason harmadánál. Nézzük milyen pickekkel segítheti magát a csapat egy ilyen nehéz helyzetben. 

WR: 67. helyen fog választani, a harmadik kör elején fog először választani a Texans, amivel feladták maguknak a leckét mert az első 60 játékos után már erősen fogynak a tehetségek száma és még nehezebb belenyúlni egy csiszolatlan gyémántba. Az viszont biztos, ha Watson marad a QB1 a 2021-es szezon kezdetekor, ha nem, erősíteni kell elkapó fronton és ezen a poszton lehet még keresnivalója a csapatnak hátrébb is. Az öregedő Randall Cobb és Brendin Cooks után csak nagyobb tudásbéli szakadékkal következik Kekee Coutee akik nem nevezhetőek a nagy termetű elkapók közé, ezért szerintem egy magas, nagydarab célpont tudná segíteni a passzjáték hatékonyságát. 

EDGE/DE/OLB: Lényeg a passrush! A szintén korosodó J.J. Watt elvesztése után jelentősen visszaesett a Houston passzsiettetőinek kvalitása, ha csak a neveket nézzük. Posztján legjobb a csapatban a 31 éves Whitney Mercilus aki már túl van a zenitjén, így ha nyomást akarnak gyakorolni az ellenfél irányítójára, a negyedik kör elején egy edge játékossal bővíthetnék a keretet. 

OL: Legalább az ötödik, hatodik, hetedik körre marad 7 darab pickje a csapatnak, ahonnan érzésem szerint legalább egy-két cetlit rá kell áldozni a támadó falra, ami az utóbbi években a liga alját súrolja. Nehéz dolguk lesz a játékmegfigyelőknek és az edzőnek, hogy ennyire hátul találjanak egy tehetséget, de muszáj lesz erősíteni ezen a csapategységen ezért fontos lenne a számukra. 

Jacksonville Jaguars 

rubbingtherock.com

Jacksonville városában teljesen jogosan várhatjak nagy izgalommal a következő szezont, mivel a csapat nyomott egy hard resetet és kicserélődött az edzői stáb lényegi része. Kezdve Urban Meyer vezetőedzővel, aki az Ohio State egyetemről érkezett és jutott tavaly egészen a döntőig. Első NFL szezonjára készülő HC nagy névnek számít a college fociban, a keze alatt sok játékos került a ligába. Koordinátori szerepkörre érkezett a támadószekcióhoz Darrell Bevell a Lionstól, a védőkért Joe Cullen fog felelni, aki Baltimoreból tette át a székhelyét Floridába, illetve a special team feje Brian Schneider lesz, akit a Seattletől szereztek meg. Posztedzők közül Brian Schottenheimer-t kell kiemelni, aki szintén a Seahawksból tart a jaguárokhoz, mint irányító és passzjátékedző. Pont itt érdemes fordulni az idei draft irányába, ahol a csapat 1/1 fog választani, méghozzá irányítót, de erről később. A Jax talán a legjobb helyzetből várja az áprilisi játékosbörzét, mivel összesen tíz pickjük  van, abból 2-2 mindjárt az első és második körben, ugyanis tavaly Jalen Ramsey játékjogáért megkapták a Rams idei first roudját, (1/25) illetve a Viking second roundját Yannick Ngakoue-ért (2/33). 
A free agent piacon se tétlenkedtek, a két legnagyobb igazolásuk a secondaybe ment, Shaquill Griffin és Rayshawn Jenkins személyében. Meg kell említeni még a két detroiti elkapót, Jamal Agnew-t és a rutinos Marvin Jones-t. A négy játékoson kívül a csapat minden részébe erősítettek több játékossal, de csak kiegészítő szerepekre. 
Magyarán sok pozitív változás történt a csapat háza táján az előző szezon végeztét követően, most meg nézzük, hogy az első két körben hova kéne még fiatal tehetségeket draftolni. 
 

QB: 1/1 Trevor Lawrence, mehetünk tovább. Na jó azért maradjunk egy kicsit itt, bár kétség sem férhet hozzá, hogy 2021-es draft legtehetségesebb játékosa a Clemson egyetemről érkező irányító. Három ott töltött évében 40 lejátszható meccsében az első 4 kivételével a kezdő volt és 10.098 yardot és 90 td-t pakolt össze. Az elmúlt években irányítóproblémákkal küszködő Jacksonville tárt karokkal várj a fiatal quaterbacket, ráadásul Urban Meyer egyetemről érkező head coach biztos sokat fog hozzátenni, hogy Lawrence könnyebben felvegye az NFL-ben a fonalat. Szintén könnyebbség, hogy az új irányító köré van miből csapatot építeni a drafton és a szabadügynök piacon egyaránt, kell is ahhoz, hogy hamar otthonosan érezze magát a támadófal mögött és az elkapói segítsék őt ott, ahol tudják. Mobilitásáról érdemes szót ejteni, ami még nagy előnye. Képes nyomás elől kimozogni a zsebből és meghosszabbítani a playt, vagy akár a megfutni az első kísérlet lehetőségét. 
Az biztos, hogy az előttünk álló szezon első játékhetétől a kezdő QB helyén fogja magát találni, remélhetik a szurkolók és a vezetőség, hogy elbírja a hátára nehezedő nyomást és helyt tud állni.

OT: Ahogyan az előbb is említettem, kiemelt fontosságú, -főleg egy újonc irányítónál- előtte a társak mennyire tudják megvédeni őt a nyomástól. Erről elrettentő példát láthattunk az előző szezonban, ahol Joe Burrow, a gyenge Bengals támadófal mögött folyamatosan nyomás alatt volt és az egyik ütközés következtében meg is sérült. Persze azért nincsen olyan rossz helyzetben az itteni fal, de ha már van még egy első körös lehetőségük, (1/25) érdemes lenne ide erősíteni, tackle posztra és ebben a draftpozícióban akad bőven kiemelkedő fiatal. 

Secondary: A második kör első helyén érdemes a back seven valamelyik részére egy tehetséget szerezni, mivel már semmi nem maradt abból a pár évvel ezelőtti nagyszer védelemből a secondary játékosait nagyon sokszor megégették, sőt a tavalyi a védelmük a liga legrosszabb pár csapatából az egyik volt. Ezen javít tavalyi első körös C.J. Henderson, aki az előző szezon felénél megsérült, de szeptemberre bőven 100%-os lesz, illetve a most érkező Griffin és Jenkins. Egy safetyt vagy egy slot cornerbacket szívesen látnék a csapatnál, mert az új vezetőség keze alatt, a tavalyi és az esetleg idei elsőkörös pick, valamit a két új igazolás várhatóan lendíteni fog a Jaguars védelmén. 

TE: A soron következő draftcetlijük a 45. játékos lesz, akivel az 1/1-es irányítójukat kell segíteni. Feltételezhetően az idei játékosbörzén ilyenkor találhat gazdára a második tight end, akire le kellene csapnia a Jacksonvillenek. Továbbra is fontos szempont, hogy legyen elég célpontja és kellő hatékonysággal megvédjék Lawrencet és ezekre adott esetben egy TE alkalmas lehet.

espé

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: