Draft Board Top 30 (Endaround) III. rész! Top 10!

Befejező harmadik része az ide Draft Boardunknak, jöjjön az idei class 10 legjobb prospectje…

10. Jeremiah Owusu-Koramoah, OLB, Notre Dame

A 2020-as évben nagy meglepetésre, berobbant a Notre Dame és vele együtt Koramoah is. Notre Dame tavalyi teljesítményéről már ódákat zengtünk Podcastban is, illetve a legutóbbi adásunkban szűken már beszéltünk is az idei top tehetségről (ezzel foglalkozó epizód: https://open.spotify.com/episode/69fyxGSeZKxCEym3DiDWyI?si=vtP5p6zdQD6iEo1BsiWK1w)
Koramoah ’19-ben lett kezdő a Fighting Irish-nál és rögtön a csapat tackle és sack leader-e lett első kezdő szezonjában (80tackle, 5.5sack). Ezenfelül volt még 4 passz leütése és 2 kierőszakolt fumble-ja.
Egyetemi karrierjét, 142 tackle (24.5 tfl), 7 sack, 5 fumble, 8 passz leütés és 1 int-el zárta.
Clark Lea korábbi DC rendszerében hibrid szerepkörben dolgozott a pályán, LB és nickel defender-ként. Sokat köszönhet a ND egyetem szakmai stábjának, de egyértelműen meghálálta a plusz foglalkozásokat, 2 remek szezonnal.
Összességében egy sokoldalú, nagyon gyors játékos, aki blitzeknél villámként tud lecsapni. Külső LB-ként remekül védekezik 1az1-ben is, gyakorlatilag mindegy, hogy TE-eket vagy WR-eket kell levédenie. Kimagasló kreativitással tudja magát átverekedni a falembereken és a játékolvasása is átlag feletti. Ugyanakkor sokszor fegyelmezetlen is tud lenni a pályán, de a robbanékonysága és eszköztára ezt tudja ellensúlyozni.

9. Rashawn Slater, OT, Northwestern

Slater 2017-ben csatlakozott a Northwestern programjába, első két évét jobboladali tackle-ként játszotta le. 2019-ben átforgatták LT pozícióba, ahol szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az Ohio State elleni mérkőzésen figyeltek fel rá igazán, amikor Chase Young-al nézett szembe és tudta hatástalanítani az egész mérkőzésen.
2020-as szezonban opt. outolt.
Bármelyik csapat is viszi el Slatert egy nagyszerű fegyvert kap a személyében, mozgékony, határozott, erőteljes és nagy hatékonysággal fogja meg az oldalán érkező passzsiettetést. Mi sem igazolja ezt jobban, mint, hogy utolsó egyetemi szezonjában (2019) 0 sack-et engedélyezett.
Egyértelmű kezdő lesz szeptemberben és a plafonja elérhet egy NFL Pro-Bowl szintet.

8. Patrick Surtain II, CB, Alabama

Az idei cornerback class nem a legmélyebb és a top 5 közül is kiemelkedik egy játékos, Patrick Surtain II.
Az előző két CB-hez képest Surtain a pálya másik oldalán állt fel többször az egyetemi 3 éve alatt. Ami külön figyelmet fordíthat felé, hogy Nick Saban nem épp egyszerűnek mondható védelmi sémájában dolgozott mind3 évben és emelkedett ki már az első évében. Freshmanként, All-American és az SEC-All Freshman csapatokba is beválasztották. 3 év alatt az egyik legtöbb mérkőzésen lépett pályára és kezdett szinte mindegyiken (41/38) és összesen, 117 tackle-t, 31 passz leütést és 4 int-t szerzett. Szinte minden meccsen volt 1 leütött labdája, amiből arra is következtethetnénk, hogy a szem-kéz koordinációja nem a legjobb, de ismerve, hogy milyen sémában játszott, nagyobb annak a valószínűsége, hogy ez volt az elsődleges feladata, ha labda ment az irányába.
Nickel-ként felállva is hasznos tud lenni, aki szabályosan rátapad az ő általa őrzött elkapóra. 41 meccsén összesen 4db td-t engedett és csak 46%-ban értek célt a felé szálló labdák.
Valószínű, hogy az idei Draft összes defense játékosa közül Surtain fog elkelni leghamarabb, de persze lesz még „kihívója” ezért a „címért”.

7. Micah Parsons, LB, Penn State

Az előbb említett „első defense játékos a drafton” címért a „kihívó” Micah Parsons. Habár Parsons csak egy szezonban (2019) volt kezdő a Penn State egyetemen, de sikerült felhívnia magára a scout-ok figyelmét.
2 egyetemi szezonjában, 192 tackle-t (14 tfl), 5 sack-et, 4 fumble-t és 5 passz leütést ért el, 2020-as szezonban Ő is opt. out-olt.
Nincs nagy minta Parsons esetében, talán ezért is mehet ki később, mint Surtain, de a boardunkon a LB poszt fontossága miatt megérdemelt eggyel előkelőbb helyet.
Összességében, egy rendkívül jó labdavadász védő, aki jól lát a pályán és remek ütemérzékkel érkezik szerelni. Mozgása és reakció ideje rendkívül gyors, harcias mentalitása pedig könnyen a védelem vezérévé teheti. A mérete, sebessége és ereje alapján is egyértelműen NFL kezdő kaliber, ami a gyenge pontja lehet az a pályán kívüli magatartása. Inkább éretlenség lehet még emögött, ha sikerül ezen pozitív irányba dolgoznia akkor hosszú és szép karrier állhat előtte.

6. Ja’Marr Chase, WR, LSU

Az idei elkapó class legsokoldalúbb játékosa, de mégsem Ő az első WR a boardunkon, Ja’Marr Chase.
A 2019-es bajnok LSU egyetem és Burrow egyik legjobb elkapója/célpontja volt. 2020-ban Ő is az opt. out mellett döntött, ez is hozzájárult, hogy ezen a listán „csak” a 6. helyre férjen be.
2018-ban került a Tigers programjába, ahol a 13-ból 7 meccsen kezdett. Nem villantott nagyot, de szorgalmas és kitartó munkával, következő évre beverekedte magát a kezdőbe. 2019-ben pedig tudjuk mit ért el az LSU-val, történelmi szezon, győzelmek, td-k és szinte minden csapategységben új rekordok születtek.
Biztos célpontot jelentett Burrownak, akár a pálya széléről akár slotból indult az útvonalára. Nem csak az elkapásaival hívta fel magára a figyelmet, hanem az elkapás utáni kreatív yardszerzésekkel. Az idei elkapó class egyik legjobb útvonal futója, átlag feletti gyorsasággal.
Első napos kezdő lesz ez nem kérdés, bármelyik irányítónak nagy segítség lehet.

5. Devonta Smith, WR, Alabama

Az elkapók közül ki mást tettünk volna az 1. helyre, ha nem a Heisman győztes Devonta Smith-t.
Testfelépítésében vannak ellentmondások, de a 4 egyetemi éve alatt amit mutatott, az indokolja, hogy az idei class legjobb WR-ének gondoljuk.
2017-ben került az Albamára, ’18-as szezontól pedig szinte minden meccsen kezdőként lépett pályára. 4 egyetemi éve alatt összesen, 235 elkapást, 3965 yardot és 46 TD-t jegyzett. 2020-ban a Heisman trophy mellett az SEC év támadó játékosa díjat is megkapta, illetve bekerült a First Team All-SEC-be is.
Sarkisian OC sémájában, Jeudy, Ruggs és Waddle-el osztozott a passzokon, de mégis úgy hagyja el az iskolát és az SEC konferenciát, hogy ő érte el a legtöbb elkapott yardot és TD-t.
Testfelépítése és gyorsasága átlagosnak vagy átlag alattinak mondható, de nagyszerű érzékkel találja meg a helyeket az útvonalakon ahol könnyű elkapásokat tud bemutatni. A pálya minden részén használható, ami igazán veszélyes fegyverré teszi és a biztos kezei szinte mindig garantálják az elkapást (268 felé menő labdából 7-et ejtett el).
Szinte garantáltan top 10-ben fog kimenni a drafton és elnézve az ott lévő csapatokat, bármelyiknek fel lendítheti az offense-ét.

4. Zach Wilson, QB, BYU

Az idei draft egyik legsokoldalúbb játékosa, Zach Wilson. Csaknem minden mock drafton már a 2. helyen szerepel Lawrence mögött. Az biztos, hogy az utóbbi pár év legmagasabban értékelt irányítója, aki egy kisebb egyetem programjából érkezik.
Jeff Grimes volt OC rendszerében, egy RPO alapú, nehéz play-action játékot játszott. A 2020-as évben a kis egyetemek „átkát” meg is élte a csapat, ugyanis a 11-1-es mérleg ellenére nem kerültek playoffba. Wilson a 3 szezonjában folyamatos fejlődést mutatott és a tavalyi szezonban megdöntötte Steve Young (BYU) rekordját, 73.5%-os pontossággal passzolt, emellett pedig 43 total TD-t is összepakolt.
Egy gyors gondolkodású és kreatív irányító, aki természetes könnyedséggel mozog és lát a pályán. Nem teljesen ideális a testfelépítése, de pontosságával és a zsebből való ügyes kimozgásaival tudja ezt kompenzálni, meg persze nem egy NFL QB-t láttunk már akit lesajnáltak, akár a méretei akár a múltja miatt, majd egy remek karriert futott be.
Wilson egyértelmű kezdő lesz bármelyik csapat is viszi el, várhatóan top 5-ben és a képességei alapján a plafonja bőven elérhet egy Pro-Bowl szintet.

3. Kyle Pitts, TE, Florida

Nagy valószínűséggel Kyle Pitts lesz az idei Draft első „elkapó” játékosa, aki elkel. Különleges játékosról beszélhetünk, hiába TE poszton játszik, a legnagyobb (az egyetlen?) erénye az elkapó képessége. Ezt viszont SEC és NCAA szinten is a legjobbak között csinálta.
2019-ben 80 target-ből 6 elejtett labdája volt, 2020-ban pedig mind a 66 célbavételét elkapással fejezte be.
A 3 Floridában eltöltött éve után Ő lett legeredményesebb tight end, 1492 elkapott yarddal.
Elkapó tudása mellett, rettentő atletikus és rugalmas játékos, testi ereje „hiányzik”, így a blokkolási képességei elég karcsúak, de amit a levegőben nyújt, azzal bőven ellensúlyozni tudja (egyelőre). Sokan kockázatos picknek vélik, teljesen jogosan, elvégre egy olyan tight endről beszélünk, aki nem vagy alig tud blokkolni.
Elképzelhető, hogy látjuk majd a pálya szélére elkapó pozícióba kitéve, ami egy kreatív húzás lenne a jövőbeli edzőjétől. Ha a blokkolásban is fejlődni tud majd, akkor egy Pro-Bowl szintet könnyedén elérhet.

2. Penei Sewell, OT, Oregon

Sewell az idei draft egyik legnagyobb potenciállal rendelkező játékosa, az összes posztot figyelembe véve.
2018-ban került az Oregon programjába és 1376 snapen mindössze 1 sack-et engedett. 2020-as szezonban opt. out-olt.
Minden adottsága megvan ehhez a poszthoz, akár a testi akár a technikai részét vesszük figyelembe. Megdöbbentően hatékony mozgástechnikája és rugalmassága van, ami a lábmunkájának köszönhető. OT-hez képest a reflexei és olvasási képességei is átlag felettiek és az a bizonyos football IQ is igen magas.
Összességében, ha minden posztot figyelembe veszünk, talán Sewell-nek van a legkevesebb hibája/hátránya ami NFL szinten gondot okozna.
Nemcsak kezdő, hanem posztján kiemelkedő játékos lehet rövid időn belül, ha sérülés sem szól közbe akkor egy Pro-Bowl szint bőven elvárható lesz tőle.

1. Trevor Lawrence, QB, Clemson

Ahogy szinte minden Draft Boardon, úgy nálunk is az 1. helyen Trevor Lawrence szerepel. Az elmúlt 10 év legjobb prospectjének (tűnik) gondolják.
3 egyetemi éve alatt mindannyiszor playoffba jutott vele a Tigers és számtalan rekordot is megdöntött.
Ez idő alatt, több mint 10.000 passzolt yardot, 90 TD-t és 17 Int-t passzolt. Ezenkívül, futott még közel 1000 yardot és 18 touchdownt.
Valószínű, nincs olyan képessége/tulajdonsága amit valamelyik oldal ne írt volna már le, így mi is inkább a saját szempontunkból összegeznénk, minimálisan.
Tony Elliot OC keze alatt dolgozott, akinek sémája talán a leginkább hasonlít egy NFL rendszerre. Egyértelműen spread offense az alap és legtöbbször shotgun formációból indítják el a labdát, rengeteg futással megspékelve az előre haladást. Ahogyan Etienne, úgy Lawrence is szinte lubickolt ebben a rendszerben, nagyon sokáig nem találtak ellenszert a védelmek. Talán az első aggodalomra okot adó mérkőzésük, egyben Trevor utolsó meccse volt, amikor az Ohio State védelme a 2020-as szezon elődöntőjében, nem várt módon tudta megállítani ezt az offense-t.
Lawrence-nek egyetemi pályafutása alatt mindössze 2 veresége van, de mindkét meccs a playoffban. A “rossz májúak” ez miatt óva intenek minket, hogy ne toljuk túl a hype-ot vele kapcsolatban, ha nem is adunk ezekre a véleményekre, mindenképp próbáljuk a talajon kezelni személyét, elvégre “1 fecske nem csinál nyarat”.
Játék intelligenciája és atletikussága is bőven megüti az NFL kezdő szintet, így joggal várhatjuk nem csak az 1/1-re hanem, hogy az őt megszerző csapat következő Franchise irányítója lesz.

fagyospuding

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: