Draft Board Top 30 (Endaround) II. rész

Folytatjuk 30-as boardunkat, jöjjenek a 20 és 11 közötti prospectek, 20. hellyel kezdjük a sort…

20. Zaven Collins, LB, Tulsa

Collins a középiskolában a labda mindkét oldalán egyaránt tehetséges volt. Irányító és safety posztokon mutatta meg tehetségét, irányítóként a 4 gimnáziumi év alatt, 4084 futott yardot, 3056 passzolt yardot és 86 total td-t szerzett. A védelemben, senior évét, 91 tackle-el és 3 interceptionnel zárta.
Tulsa egyetem programjába 2017-ben csatlakozott, ahol TE és LB poszton próbálták ki az edzőtáborban, azonban, első évét redshirtként töltötte el. 2. évében már 10 mérkőzésen kezdőként lépett pályára, Joseph Gillespie védő koordinátor 3-3-5-ös sémájában, gyakran a gyenge oldalon. ’19-re ért be igazán a posztján, 13 mérkőzésen több mint 100 tackle-t, 2 sack-et és 3 passz leütést jegyzett. 2020-ra erre még rá tudott pakolni, de a csonka szezon miatt csak 8 mérkőzése volt a Tulsa-nak. Ezen a 8 mérkőzésen 4 sack-et, 1 fumble-t, 6 passz leütést és 4 interceptiont szedett össze.
Futás elleni védekezésben mindenképp javulnia kell, ha kezdő akar lenni hosszútávon az NFL-ben is. De a blokkokról való könnyű leválás és remek kézhasználat is jellemzi. Viszont pass rushban hatalmas segítség lehet bármelyik gárdának.

19. Joseph Ossai, EDGE, Texas

Ossai 2018-ban került a Texas Longhorns programjába, Crish Ash defensive coordinator keze alá. Elsősorban Ash hibrid sémájában kapott nagyobb szerepet, egy 4-2-5-ös formációban JACK pass rusher-ként (hátrébb tolt EDGE pozíció), ahonnan nagyrészt késleltetve indult meg az irányítók felé. Passz siettetéséből viszont hiányzik a gyors irányváltás és a támadó falemberek egyensúlyukból való kibillentése. 2020-ban már inkább pass rusher-ként használták. 2020-as szezonban a Longhornsnak 9 alapszakasz mérkőzése volt, ezeken összesen, 55 tackle-t (ebből 16 negatív yardos), 5 sack-et, 3 fumble-t és 2 passz leütést jegyzett. Összességében egy nagyon impresszív játékosról beszélhetünk, aki folyamatos nyomást gyakorolhat és veszélyt jelenthet az irányítókra. Gyorsan játszik, de még több párharcot nyerhet meg a jövőben, ha sikerül csiszolnia a rugalmasságán, egy 3-4-es sémában EDGE-ként nagyot alkothat.

18. Teven Jenkins, OT Oklahoma State

Jenkins már a középiskolában is tackle poszton játszott, elmondható, hogy a top OT prospectek közül Ő töltötte a legtöbb időt/meccset ezen a poszton. Miután 2016-os első szezonját redshirt-ként töltötte, a következő 4 szezonban szinte minden meccsen pályára lépett, kezdőként. Mivel a Cowboys 18-19-ben támadó falember hiánnyal küzdött, így Jenkinst sokszor forgatták át a baloldalra. 2017 és 2020 között, összesen 26 alkalommal kezdett RT pozícióban és hétszer LT-ként. 2020-as szezonban 7 mérkőzés után, novemberben Ő is az opt. out mellett döntött.
Összességében egy sokoldalú és intelligens játékosról beszélhetünk, aki nagyszerűen blokkol mind futás, mind passz játékoknál. Gyenge pontja talán az lehet, hogy hajlamos túl erőszakosan előre törve blokkolni, így könnyebben kibillenthető az egyensúlyából. Komplett, erőteljes és méreteihez képest könnyedén veszi fel lábon is a versenyt a DL-al. Egyértelmű NFL kezdő falember lehet, akár guard akár tackle poszton.

17. Justin Fields, QB, Ohio State

Az első irányítónk a listában (QB között ), Fields és egyébként az irányítók esetében kicsit hátrébb szorítjuk a statisztikákat a leírásokban és inkább a pályán illetve a pályán kívül látottakra fókuszálunk.
2019-ben érkezett az Ohio St. programjába, miután a Georgia egyetemről áttransferelt Columbusra. 2019-es első Ohio-i szezonja annyira jól sikerült, hogy Heisman trophy döntős is lett, de végül a legértékesebb játékosnak Joe Burrowt választották. Ebben a szezonban érte el az egyetem történelmében a 2. legtöbb passzolt TD számot, egy szezonban (67). Mindkét Ohio-i szezonjában beválasztották a First Team All-BigTen-be.
Első olvasásokban kiemelkedően gyors, viszont ha további olvasásra kényszerül, ott még vannak hiányosságai, főleg tempóban. Erős karja van, a pontosságán még lehet csiszolni, de ezt szinte minden újoncnál elmondhatjuk persze. Az idei egyetemi playoffban megmutatta, hogy nagyszerű vezére tud lenni a csapatának és talán ez a képesség, ami a legkevésbé fejleszthető egy játékosnál. Sokszor láthattuk az elmúlt években, hogy hiába van egy irányítónak erős karja, vagy mozog jól a zsebben/zseben kívül, ha nincs meg ez a „vezérösztön” akkor sokáig nem tud eljutni a csapatával. Fields-et bármelyik csapat is viszi, egész biztosan első napos kezdő lesz és ha egy számára komfortos sémába kerül, akkor még sokáig láthatjuk kezdőként.

16. Kwity Paye, EDGE, Michigan

Sokan csak „gyilkos”-nak becézik, nézzük is meg miért. Az idei draftra jelentkező játékosok közül, Paye „story”-ja a legemlékezetesebb, ahogy Amerikába majd a Michiganre került. Ezt mi most átugorjuk, viszont aki szeretne megismerkedni a történettel, az nfl oldalán megtalálja.
Paye, Don Brown védő koordinátor alatt kezdte meg egyetemi pályafutását, 4-3-as klasszikus sémában, sűrűn előfordult, hogy a fal belsejéből indult, de alapvetően a külső EDGE pozíció volt az első számú helye. Csak a 2019-es szezont játszotta végig kezdőként, összesen a 4 éve alatt 100 tackle-t szedett össze, de ami kiemelkedő teljesítménye volt, az az, hogy ezen szerelések közel negyede yard vesztéssel járt az ellenfeleknek, 38 egyetemi meccsén 11,5 sack-et szedett össze. 2020-as szezon elején még Ő volt az 1. az EDGE-ek listáján, de 4 meccs után sérülés miatt kihagyta a hátralevő mérkőzéseket és lecsúszott (nálunk is) a 2. helyre.
Méretei alapján, a felső teste és főleg a kezei, amivel átlag felett tud dolgozni, könnyedén hárítja a támadó falemberek blokkjait, de az ösztönei még fejletlenebbnek mondhatóak, ami hosszútávon hátrányt jelenthet neki. Összességében Paye pass rush eszköztára nem túl mély, de egy robbanékony és veszélyes védőről beszélhetünk, aki futás ellen is jól megállja a helyét. Az elmúlt években többen is úgy jellemezték, hogy „ha Paye pályán van, az egyik szemünk mindig rajta van”.

15. Jaycee Horn, CB, South Carolina

A cornerbackek között 2. a listánkon, az egykori NFL játékos (Joe Horn) fia Jaycee Horn. Jaycee középiskolában még irányító és linebacker posztokon játszott. 2018-ban került a dél karolinai egyetem programjába, ahol bal oldali CB-nek képezték át és gyakran az ellenfelek legjobb elkapóit kellett őrizze. Első két szezonjában 22 meccsen nem tudott int-t szerezni és elég hullámzó teljesítményt nyújtott, de az utolsó, 2020as szezonban fel tudta magára hívni a figyelmet, a legjobb mérkőzése egyben az utolsó egyetemi meccse is volt, ahol az Auburn ellen, 6 passz leütéssel és 2 int-el zárt. Egyetemi évei alatt a pályán kívül is voltak problémái, így egy rizikós prospectnek tűnhet és elmondható, hogy a játéka összefügg a pillanatnyi hangulatával. Azonban az utolsó évére ezen már láthatóan pozitív irányba tudott változtatni, de fejben bőven van még hova fejlődnie.
Összességében egy magas, atletikus játékos, postjához képest, nagyon jó érzékkel ismeri fel és vág be az elkapók útvonalaiba. Agresszív játékos, ami néha inkább hátrányt jelent neki és a csapatának, de valószínű, hogy ezen is fog még dolgozni a jövőben. Igazi ösztönös játékos, remek football érzékkel, ha kordában tudják tartani az agresszióját, akkor egy hasznos secondary játékossá válhat.

14. Alijah Vera-Tucker, OG, USC

Tucker 2017-ben került a USC egyetemre, első évét redshirtként töltötte. 2018-ban is csak backup (jobboldali) guard volt. ’19-ben jött el az Ő ideje, amikor átforgatva a baloldali guard-ként mutathatta meg mire képes. Graham Harrel sémájában, zone és power blokkolásokra állt fel főként. 2020-ban tették ki LT pozícióba miután Austin Jackson jelentkezett a draftra. Utolsó szezonjában 6 mérkőzésen lépett pályára mindegyiken LT poszton.
Összességében egy kiegyensúlyozott falember, erős karjai vannak amivel könnyen utat tud törni a futójátékhoz. Magas padlóval rendelkezik, de egy Pro Bowl szint sem elképzelhetetlen a Guard számára.

13. Azeez Ojulari, EDGE, Georgia

A Georgia egyetem volt játékosa, Ojulari az idei Draft legjobb EDGE prospectje. 2018-ban került Georgia-ba, ahol első évét redshirt-ként töltötte. 2 szezonban lépett pályára a Bulldogs színeiben, de mind a két évben kimagasló teljesítményt nyújtott. ’19-ben 13 kezdő mérkőzésén 5.5 sack-ig jutott amivel az iskola sack leader-e lett. Tavalyi szezonban 10 mérkőzést játszott az alapszakaszban a Bulldogs, Ojulari pedig ezeken a mérkőzéseken már nem csak az iskola hanem az SEC konferencia sack listájának az élén végzett. Ezenkívül, a negatív yardos szerelésekben és a kierőszakolt fumble-ökben is az első lett a konferenciában.
Kirkby Smart 3-3-5-ös alapsémájában áll fel a fal szélére. Ez az úgynevezett spread defense séma nagyon feküdt a pass rushernek és ezt a statisztikái is alátámasztják. Jó érzékkel veszi észre, hogy a támadó falemberek hogyan akarják őt blokkolni és ezáltal tudja, hogyan illetve mikor kell a tackle-ök külső vállát támadni. Nincsenek elit méretei, de az agressziójával tudja ezt kompenzálni majd könnyedén leválni a falemberekről. Ösztönös, robbanékony és sokoldalú játékos akinek sokféle rendszer jól állhat.

12. Jalen Waddle, WR, Alabama

Waddle a mi boardunkon az elkapók között „csak” a 3. helyet foglalja el. Hogy miért? Megpróbálunk arra is választ adni.
Kezdjük nála is az egyetem első évével, 2018-ban amikor bekerült a Crimson Tide programjába. 4 csillagos recruitként érkezett Alabamába, a középiskolások között talán a legjobban vágyott helyre. Szintén Sarkisian DC keze alatt pallérozódott, de 1. számú WR csak néhány mérkőzésen volt. Bizonyos szemszögből talán pechjére 2018 és 2020 között volt talán a legjobban telítve ez a poszt Alabamában. Hol Jerry Jeudy, hol Henry Ruggs, hol pedig Devonta Smith mögött kellett játsszon, sőt ’18-ban mind a 3 kitűnő elkapó mögött csak 4. számú célpont lehetett. Ha a másik szemüveggel vizsgáljuk ezt a helyzetet, akkor egyértelmű, hogy ez a helyzet előnyére is válhatott, mivel 3 remek és intelligens játékossal osztozott a labdán, egyikük (Smith), pedig még a Heisman trófeát is besöpörte 2020-ban.
Így, ha a statisztikai lapjára ránézünk majd a boardokon elfoglalt helyére, okkal tehetjük fel a kérdést, hogy „miért van itt egy 600 yardos elkapó”? Az alabamai helyzetet ismerve, ezek a számok Waddle-től teljesen elfogadhatóak, a kevés célba vételt általában elkapással hálálta meg. Az elkapott yard átlaga viszont, ilyen kevés célba vételnél is kimagasló, a TD-k száma pedig a fent említettek miatt érthető.
Összességében egy magabiztos játékos, aki már elkapás előtt is veszélyes, elkapások után pedig remek kreativitással tud plusz yardokat szerezni a csapatának.
Karrierje során 4db 75 yard feletti elkapott TD-vel rendelkezik, így nem csak a rövid gyors passzoknál lehet rá számítani, hanem a mélységi, hosszú játékoknál is.
Egyértelmű 1. napos kezdő NFL szinten is, bármelyik csapatnak jól jöhet egy ilyen univerzális elkapó.

11. Trevis Etienne, RB, Clemson

A külföldi sajtóban is megoszlanak a vélemények, Harris v Etienne? Mi Trevis Etienne-t tettük az 1. helyre a RB-k között, nézzük a miértet.
A Clemson egyetem OC-a Tony Elliot egyik alapembere volt Etienne. Shotgun spread sémát játszott a Tigers, ami rengeteg futójátékkal alapozta meg az előre haladást. Nem csak jól kinéző séma volt ez hanem igen eredményes is (2015 óta minden évben ott volt a Tigers legalább a Playoffban).
Etienne ’17-ben csatlakozott a programhoz, 4 csillagos recruitként és rögtön az első évében 100 fölötti futó kísérlete volt (107car, 766yard, 13TD). ’18-tól minden meccsen kezdőként lépett pályára és a 4 év alatt összesen, 4952 futott yardot és 78 total TD-t pakolt össze (ez összesen 468 pont), mindezt, 7 yard feletti átlaggal futásonként, ezzel számos ACC rekordot megdöntve.
Ereje leginkább a kiszámíthatatlan irányváltoztatásaiban rejlik, amit a remek „start-stop” rendszerének is köszönhet. Rengeteg miss tackle-t csinálnak rajta, amiket a nagyon gyors elindulásaival általában meg is büntet.
Emellett passz játékokba is bevonható, nem csak screen passzokhoz. Passz blokkolása, ami gyengeségként felírható neki, de a mai modern footballban ez is változóban van.
Összességében, Etienne is egy első napos kezdő prospect, amennyiben sikerül a tackle-ök olvasásán még javítania, akkor hosszú távú megoldás lehet jó néhány csapatnak.

fagyospuding

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: