2021-es edző-keringő

Elsőre furcsán hangozhat, de az idei edző keringő (szerintem) legnagyobb érdekessége nem az, hogy ki kapott vezető edzői állást, hanem az, hogy ki nem. Eric Bieniemy mind a hét vezetőedzőt kereső csapatnál járt interjún, azonban egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy marad a Kansas City Chiefs támadó kordinátora. Tavaly is rendre szóba került a neve, ha potenciális vezetőedzők volt a téma. Nézzük meg akkor, hogy végül kik kaptak (még) egy esélyt:

Detroit Lions:

Matt Patricia neve jól csengett, amíg a Patriotsnál végezte a munkáját, azonban a tavalyi Detroit Lions szezon végén is sokan evidensnek gondolták, hogy elkerül a csapat éléről. A második esélyével sem tudott élni, így a megalázó Hálaadás napi meccs után megváltak tőle. Kétségtelenül az volt a jó döntés, hogy elküldjék, az időzítés helyességéről megoszlanak a vélemények. 13-29-1 Patricia mérlege a Detroit Lions vezetőedzőjeként, ami annak fényében a legelkeserítőbb, hogy Jim Caldwell korábbi vezetőedző pozitív mérlege után egy szintlépést reméltek tőle, de ez sajnos maximum negatív irányban volt az.

Matt Patricia
https://bleacherreport.com/articles

Detroit Lions végül Dan Campbell kinevezése mellett döntött. Campbell az elmúlt 5 évben Sean Payton New Orleans Saints vezetőedző mellett dolgozott, mint helyettes vezetőedző és tight end edző. A korábbi tight end érthető döntés a detroiti vezetés részéről, hiszen 2006 és 2008 között a csapat játékosa volt. Az első sajtótájékoztatója alapján annyi már bizonyosan kijelenthető, hogy motivációs készsége a helyén van. Az ígérete az volt, hogy egy kemény csapatot farag a Lions-ből.  

Dan Campbell
https://www.acmepackingcompany.com/2021/1/19/22237195

Jacksonville Jaguars:

Doug Marrone 5 év után válik el a Jacksonville Jaguars csapatától. Az idei év végleg megpecsételte a Marrone sorsát, mivel az első heti győzelmük után 15 vereséget zsebeltek be. Az egész szezon egy versenyfutás volt a New York Jets-sel, az 1/1-es választás jogáért. A 2017-es AFC konferenciadöntő elvesztését követő 3 szezonban a rájátszásig sem jutottak. Kétségtelen, hogy a korántsem stabilnak nevezhető irányító helyzet nagyban megnehezítette a munkáját, de ettől függetlenül a csapat szinte az összes sebéből vérzett. Egy új irány meghatározása és a váltás egyértelműen elengedhetetlen volt.

Doug Marrone
https://www.bigcatcountry.com/2019/11/26/20984069

A csapat élére érkező Urban Meyer neve talán nem cseng ismerősen az NFL-t követők számára. Valóban egy új név a ligában, de korántsem egy zöldfülűről van szó. Meyer 17 éve dolgozik az egyetemi ligában és az egyik legsikeresebb egyetemi edző. A karrierjét a sikerek mellett a botrányok is végigkísérték. 2018-ban visszavonult, hiszen próbált az egészségére koncentrálni, azonban úgy tűnik, hogy ez szerencsére megoldódott. Természetesen az, hogy mennyire volt sikeres az egyetemi ligában nem törvényszerűen jelenti azt, hogy ezt a szintet fogja tudni hozni a NFL-ben is, de az biztos, hogy izgalmas lesz nézni a Jacksonville Jaguars csapatát idén. Egyrészt azért, mert egyre többször nyúlnak a támadó koordinátorok egyetemi játékokhoz, másrészt azért, mert nagyjából 80 millió dollár elkölthető összeg áll rendelkezésükre idén arra, hogy összerakják a csapatot, emellett korai draft pickekben sem szenvednek hiányt.

Urban Meyer
https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2018/12/04/673222935

Atlanta Falcons:

Dan Quinn is munkáját vesztette idén. 2015-ben kapta meg az Atlanta Falcons vezetőedzői posztját. A 2017-ben a Super Bowlig menetelt a csapattal, ahol elszenvedték az azóta legendássá vált vereségüket a New England Patriotstól. A félidei 25 pontos előnyből lett végül egy hatalmas leolvadás. Ez a Super Bowl azért lényeges, mivel úgy tűnik, hogy azóta nem sikerült átlendülniük ezen és idén egymás után ,,igyekeztek” megismételni azt. Nem egyszer vesztettek el meccset kétszámjegyű előnyről és megannyiszor engedték, hogy szorossá váljon egy adott esetben eldőltnek tűnő mérkőzés. Az idei 0-5-ös szezonkezdés pedig feltette az i-re a pontot és elváltak az edző és a csapat útjai.

Dan Quinn
https://athlonsports.com/nfl

Arthur Smith a Tennessee Titans támadó koordinátoraként tevékenykedett az elmúlt két évben, de már 2011 óta szolgálta a csapatot. Kitaposva maga előtt az utat jutott el végül a támadó koordinátori pozícióig Matt LaFleur-t váltva. 2019-2020 szezonban a Divisional Round-ban megverték a lehengerlő Baltimore Ravens csapatát és tovább jutottak a főcsoportdöntőbe, ahol végül Kansas City Chiefs tudta csak megállítani őket. Derrick Henry és Ryan Tannehill a Titans támadóegységét vezetve az elmúlt két évben folyamatosan meglepetést tudott okozni, amiből többek között arra is lehet következtetni, hogy az edzői munka úgy működött, ahogy kellett.

Arthur Smith
https://eu.usatoday.com/story/sports/nfl/titans/2021/01/15

Houston Texans:

Matt Patricia mellett a másik legjobban várt edzői elbocsátás egyértelműen Bill O’Brien kirúgása volt. A Houston Texans vezetőedző/general manager 2014 óta 52-48-as mérleget tudott felmutatni. A legnagyobb probléma nem is feltétlenül az edzői kvalitásaival van, hanem a general manager-i munkájával. De’Andre Hopkins elengedésénél többet talán nem is kell mondani, de a csapat szisztematikus leépítése, megmagyarázhatatlan elherdálása játékosoknak sajnos sok időre nyomot hagyhat ezen a Texans-on. Az, hogy olyan előkelő helyen zárt a Texans az elmúlt két évben, ahol az nagyban köszönhető a játékosoknak, mintsem az átgondolt general manager-i döntéseknek. Idénre teljesen szétesni látszik a csapat JJ Watt távozásával, Deshaun Watson körüli kálváriával és a draft pickek hiányával elmondható, hogy nehéz idők jönnek a Houston-iak számára.

Bill O’Brien
https://www.houstonpress.com/news

Sok teória kering, hogy miért David Culley-ra esett a választás. Elég valószínűnek tűnik, hogy ő volt az, aki elvállalta. Rossz ezt beismerni, de idénre az egyik legkevésbé vonzó csapat lett a Texans, ha a vezetőedzői pozíciót nézzük. A kérdés azért merülhet fel, mert Culley 65 éves és most először lesz vezetőedző. Eddig rengeteg csapatot megjárt és leginkább elkapó edzőként dolgozott, legutóbb a Baltimore Ravensnél. A jövőre nézve sajnos sok reménye nem lehet a Texans drukkereknek, de reméljük Culley majd ránkcáfol.

David Culley
https://texanswire.usatoday.com/2021/01/29

New York Jets:

Adam Gase kirúgását nem fogadta értetlenkedés, hiszen a kinevezése óta semmilyen kézzel fogható eredményt nem tudott felmutatni a New York Jets vezetőedző/general manager pozíciójában. Míg tavaly 7-9-es mérleggel végeztek, addig idén sereghajtóként versenyezhettek a draft első választásáért. Számtalan megkérdőjelezhető döntés fűződik a nevéhez, hiszen a szezonban nem egyszer pakolta fel a játékhívó szerepet is a titilusai közé. 2019-ben amúgy sem fogadta túl nagy bizakodás a kinevezését, de ilyen szereplésre talán kevesen számítottak. A játékoskeret alapján ez a 2-14-es idei mérleg egyértelmű alul teljesítés, de sajnos nem sokkal. A szezon végén már életjeleket mutatott a csapat, ami furcsa mód aggodalommal töltötte el a Jets szurkolók egy részét, hiszen félő volt, hogy esetleg ezzel meggyőzi Gase a vezetőséget, hogy kapjon még egy esélyt. Ez nem történt meg, úgyhogy fellélegezhetnek a szurkolók is.

Adam Gase
https://www.amny.com/sports

A New York Jets vezetőedzői és general manager-i posztja talán meglepő módon, de hívogató álláslehetőség volt. Nem is csoda, hogy számtalan interjút bonyolítottak le, aminek végeredményeképp Robert Saleh lett a soron következő vezetőedző. A San Francisco 49ers korábbi védelmi koordinátora. Azon felül, hogy a posztján kiváló teljesítményt nyújtott, további kvalitásai még érthetőbbé teszik a kinevezését. Egyetemi tight end karrierje után pénzügyi téren dolgozott elemzőként, mivel pénzügyi diplomát szerzett. Az analitikus, komplex gondolkodás tehát adott. Edzőként a Houston Texansnál kezdett és végigjárva a ranglétrát jutott el végül a San Francisco csapatához. Emellett egyértelmű, hogy az öltözőben is kitudja vívni a játékosok elismerését és figyelmét, ami szintén elengedhetetlen. Nem mellesleg tud játékosként gondolkodni. A New York Jets közel 80 millió dolláros szabadon felhasználható összege és a draft első 3 körében lévő 5 választása is teret ad a mozgásnak és a ráncfelvarrásnak.

Rober Saleh
https://www.skysports.com/nfl/news/12040/12188196

Los Angeles Chargers:

Anthony Lynn négy év után távozott a Los Angeles Chargers vezetőedzői pozíciójából. A 2020-2021-es szezon 90-7-es mérlege a négy meccses győzelmi sorozattal a végén nem volt elégséges ahhoz, hogy megmaradhasson a posztján. Justin Herbert egy új korszakot nyithat meg a Los Angeles-i csapat életében, de ennek Lynn már nem lesz részese. A csapatban rejlő potenciált valóban nem tudta kimaxolni, így teljesen érhető a szemléletváltás.

Anthony Lynn
https://www.mlive.com/lions/2021/01

Ezt a lehetőséget Brandon Staley kapta meg. A városon belüli csapatváltás azért nem kavart nagy port, mivel egyelőre egyik Los Angeles-i csapatnak sincsenek megvetve a gyökerei ott. A Rams korábbi védelmi koordinátora megadhatja azt a csapatnak, amire vágynak. Egyetemi évei alatt irányítóként játszott, ami sokat segíthet neki Justin Herbert fejlesztésében. A Ramsnél végzett munkáját senki nem kell bemutatni, hiszen a liga egyik legjobb védelmét pakolta össze. A Chargersnél is jól jönne egy stabil védelem, amibe kétségkívül számítanak Staley munkájára. A csapatnak túl sok mozgástere nem lesz, ha költésről van szó, azonban rendelkeznek olyan játékosállománnyal, hogy egy kis kozmetikázással és újragondololással szintet tudjanak lépni.

Brandon Staley
https://www.turfshowtimes.com/2020/12/7/22158932

Philadelphia Eagles:

Doug Pederson és a Philadephia Eagles útjai is elváltak, ami sok vitára adott okot. Voltak, akik úgy vélték, hogy korai volt, de sokak szerint ideje volt váltani. Az tény, hogy az Eagles lábonlőtte magát Carson Wentz szerződésével. Az a bizalom, amit kapott Wentz és az utána nyújott teljesítménye végérvényesen megpecsételte Doug Pederson és a Philadelphia Eagles vezetőségének kapcsolatát. Az idei 4-11-1-es mérleg után nem volt nagy meglepetés, hogy új irányt szeretne venni a csapat. Az utolsó 5 mérkőzésen a gigaszerződést kapott Wentz végül a kispadon ült és Jalen Hurts kezdett helyette. 2016 óta teljesített szolgálatot az Eagles-nél és egy Super Bowl győzelemmel tudta őket gazdagítani. Összesen 46-39-1-es mérleggel zárta a Philadelphiai pályafutását.

Doug Pederson
https://www.bleedinggreennation.com/2021/1/2/22210495

Az újonnan érkező Nick Sirianni-ra nem vár egyszerű feladat. Carson Wentz már az Indianapolis Colts csapatát erősíti, viszont nagy kérdőjel van Jalen Hurts képességei mellett. A csapaton rengeteg foltozni való van, azonban egyelőre az is problémát okoz, hogy visszafurakodjanak a fizetési plafon alá. Sirianni korábban az Indianapolis Colts támadókoordinátora volt Frank Reich mellett, akivel előtte a Chargersnél dolgoztak együtt. Sirianni már felépítette az edzői gárdáját Philadelphiában és készen áll a munka megkezdésére. Reich elmondása szerint az egyik legnagyobb erénye Sirianninak a playhívás és a támadójáték rugalmassá tétele. Az elmúlt 3 évben 3 különböző irányítóval dolgozott és mindegyik támadóegység máshogy játszott. Jó szeme van ahhoz, hogy felmérje az erősségeket, mind a játékosokban, mind az edzőistábban és ezek alapján építkezzen. Szükséges is lesz a jó szemére, hiszen nem lesz könnyű menet az Eagles-ből egy olyan csapatot alkotni, mint az ő általa felvázolt okos focit játszó csapat.

Nick Sirianni
https://www.stampedeblue.com/2020/7/22/21334650

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: