NFL 1/1 irányítói (2010-2019)

Eltelt egy újabb évtized az NFL történetében, ráadásul túl vagyunk a jubileumi 100. szezonon is, az amerikai sajtó pedig már megválasztotta az évtized játékosait. Ezen kívül rengeteg szabálymódosítás és próbálkozás történt a Ligában, ami akarva-akaratlanul is nyomot hagyott a játékban.
Ezért úgy gondoltuk, hogy az egyik legvitatottabb és talán a legtöbb változáson keresztül ment posztot helyeznénk előtérbe egy 7 részes sorozatban.
Saját „nagyítónk” alatt vizsgáljuk meg, az elmúlt évtized elsőként kiválasztott irányítóit.
Kezdjük a sort az egyik legnagyobb ígérettel ebből az évtizedből (és időrendben az első 1/1-el).

Sam Bradford, QB, Oklahoma

Kép forrás: www.oklahoman.com

Egyetemi karrier:

2006-2008:


Bradford 2006-ban került Oklahomába, amikor Rhett Bomar-t épp kivágta a csapat az egyetemi szabályok megszegése miatt. Volt egy senior QB még a csapatban, egy bizonyos Paul Thompson, aki irányítóból lett elkapó, majd újra irányító. Az offseason-ben a rosterről hat játékost is kipróbált QB poszton Bob Stoops (Head Coach) és végül Thompson mellett döntött, hogy vele kezdjék meg a szezont.
Egyébként a rosteren olyan nevek szerepeltek ekkor, mint: RB Adrian Peterson (junior), RB Demarco Murray (freshman), OL Trent Williams (freshman), DL Gerald mccoy (freshman), TE Jermain Gresham (freshman) illetve rugó poszton Garrett Hartley (junior).
Végül a 2006-os szezonban nem kapott kezdő szerepet Bradford, az alapszakaszt 10-2-es mérleggel zárták (a Duckstól és a Longhornstól kaptak ki). A BIG-12 döntőben, Nebraskát lépték le 21-7-es arányban. A Fiesta Bowl-on a Boise State volt az ellenfél, akik ellen kemény és drámai küzdelemben, hosszabbításban 43-42-re alul maradtak.
Így indultak neki a 2007-es szezonnak, ahol az augusztusi Camp során Bradford megnyerte az irányító versenyt, így ő lett a kezdő a North Texas ellen. Egy önbizalom növelő 79-10-es győzelmet aratott a Sooners, Bradford 21/23, 363 yard, 3TD és 97.5-ös QB Rating-el zárt (Demarco Murray 5 TD-t futott).
Majd jött egy novemberi Texas Tech elleni mérkőzés, ahol agyrázkódást szenvedett Bradford.
Mindössze 3 passz kísérlettel fejezte be a mérkőzést és csapata elszenvedte második vereségét a szezonban. Az alapszakasz utolsó meccsén az Oklahoma State-et fogadták. Bradford kezdőként lépett pályára és 11/15, 150 yard, 4 TD, 1 Int-el zárt, emellett a Sooners 317 yardot futott ezen a meccsen (is)!
Majd jött a szinte szokásosnak mondható, Missouri elleni Big-12 Konferencia döntő, ahol ismét egy nagy arányú győzelmet arattak (38-17).
Ezután a Fiesta Bowl-on a West Virginia jött velük szembe és gyakorlatilag esélyt sem adva a Soonersnek, 48-28-ra a Mountaineers bizonyult jobbnak.
Bradford első kezdő éve, egy nagyon jó kiinduló pontot adott a további egyetemi karrierjének. A Stoops féle séma, ami nem feltétlen volt a leglátványosabb rendszer, ellenben nagyon hatékonynak bizonyult, rengeteg változatos futójátékkal, tökéletesnek bizonyult Bradford számára. Ez a séma egyértelműen nagy terhet vett le az irányító válláról, ugyanakkor a kulcs szituációkat is rendre meg tudta oldani Bradford.
2008-ban több rekordot is megdöntött, többek között, az akkori irányító edzőjének, Josh Heupelnek a rekordját, ami 468 passzolt yard volt egy mérkőzésen. Csapat szinten pedig megdöntötték a 2006-os Hawaii egyetem rekordját, ami 702 pont volt egy alapszakasz alatt. Ezen kívül a 2008-as Sooners volt az első csapat az NCAA történetében, akik 60 vagy annál több pontot értek el, zsinórban 5 mérkőzésen!
Egy szóval, lehengerlő offense épült Oklahomában!
A 2008-as alapszakasz után Sam Bradford kapta a Davey O’Brien díjat és a Heisman trófeát is. Így Ő lett a második, másodéves (Tim Tebow, 2007 után), aki elnyerte a Heisman-t.
Junior évére gyakorlatilag egyértelmű 1/1 várományossá vált, azonban, a 2008-as szezon végén bejelentette, hogy nem jelentkezik a 2009-es NFL Draftra, hanem befejezi az egyetemet és marad Oklahomában.

2009, az utolsó egyetemi szezon és a sérülés hullám…


Utolsó egyetemi szezonjának első mérkőzésén a BYU-t fogadták. Ezen a meccsen lett az Oklahoma egyetem legtöbb yardot passzoló irányítója. A 2. Negyed végén, egy súlyos vállizületi sérülést szenvedett (részleges izületi szakadás), amivel már a második félidőre nem tudott visszajönni, így nélküle folytatta a Sooners és kaptak ki, 14-13-ra.
Az orvosok 3-6 hét kihagyást jósoltak Bradfordnak, 3 hét kihagyás után a Baylor elleni meccsen tért vissza, ahol, 27/49, 389 yarddal és 1 TD-vel vezette győzelemre csapatát.
Majd 2009. október 17-én következett a Longhorns elleni mérkőzés a „Red River Rivalry” ahol a 2. negyedben (ismét) megsérült a válla és nem tudta folytatni meccset. A mérkőzés után Stoops edző bejelentette, hogy kés alá fekszik a csapat legnagyobb sztárja, ami azt is jelenti egyben, hogy Bradford számára véget ér a szezon, de jelentkezni fog a következő évi (2010-es) NFL Draftra.
A 2009-es szezont végül 7-5-ös mérleggel, a BIG12 Konferencia 5. helyén zárta az Oklahoma. A Sun Bowlon, Landry Jones vezérletével még 31-27-re diadalmaskodtak a Stanford felett.

Összegezve Bradford egyetemi éveit, egyértelműen kijelenthető, hogy a legjobb prospectnek tűnt, még a sérülései ellenére is! Azt sajnos soha nem tudjuk meg mi lett volna, ha a junior szezonja után érkezik az NFL-be…
Ezekkel a vegyes érzelmekkel és reményekkel várták a 2010-es Draftra ahol a St. Louis Rams-nél volt az 1. választás joga.

BAL OLDALON A CARDINALS IRÁNYÍTÓJA JOHN SKELTON, JOBBRA PEDIG BRADFORD.
FORRÁS: WWW.OKLAHOMAN.COM

NFL karrier:

Idén áprilisban 11 éve lesz, hogy az NFL biztosa, Roger Goodell kiállt a Radio City Music Hall közönsége elé és bejelentette: “A 2010-es NFL Draft első választásával a St. Louis Rams választottja az oklahoma irányítója, Sam Bradford.”
Sok minden megváltozott a közel 11 évvel ezelőtti áprilisi este óta. A Rams azóta elhagyta a St. Louist, Bradford pedig elhagyta a football pályát.

Draft, Mega szerződés és az 1. NFL szezon:

Amikor a St. Louis Rams kiválasztotta Sam Bradfordot az első számú választással, senkit nem lepett meg. A Kosok kezdettől fogva Bradfordot akarták. Kétségtelen, hogy lenyűgöző számai voltak a Sooners-szel, különösképpen a 2008-as szezonjában amikor több NCAA rekordot is megdöntött, majd a Heisman trófeát is elnyerte. Csak egy kérdés volt – Képes lesz-e Bradford elkerülni a sérüléseket, amelyek az utolsó szezonjában Oklahomában sújtották?
Kora tavasszal Bradford találkozott Thom Goudy-val, a technikai edzőjével St. Louis-ban. Goudy segített Bradford zsebtechnikájának fejlesztésében, három hetet töltött edzőtáborában, mielőtt megkezdte a nyári erőnléti felkészülést.
2010. július 30-án Bradford 6 éves, 78 millió dolláros szerződést írt alá, amelyből 50 millió dollár garantált, maximális értéke pedig 86 millió dollár volt. Ez volt az NFL újoncai között a valaha volt legnagyobb szerződés.
2010 szeptemberében, Steve Spagnuolo vezetőedző az újonc irányítót, nyitónapos kezdőjének nevezte.
A dolgok nem indultak túl fényesen, amikor a Rams a szezon első mérkőzésén, otthon fogadta az Arizona Cardinalst és 17–13-as vereséget szenvedtek. Bradford 55 passz kísérletéből, 32-t teljesített 253 yardért, illetve egy touchdownt és három interceptiont jegyzett. A 0-2-es start után, viszont Bradford mentette a menthetőt és 7–9-es mérleggel végzett végül a Rams. Ami drasztikus javulás volt a csapat számára, az előző évi (2009), egy győzelemhez képest.
Első szezonjában Bradford: 3512 passzolt yard, 18 TD, 15 Int. és 76.5-es QB rating-el végzett és a 60%-os passz pontossága pedig újonc teljesítménye elég volt ahhoz, hogy megszerezze az év támadó újonca címet (Offiensive Player of the Year).

2011-2014

A 2011-es idényre magasak voltak az elvárások a Rams és Bradford iránt.
Az előszezonban elért 4–0 után, úgy tűnt, mintha teljesülnének is, de az alapszakaszbeli folyamatos sérülések, hátráltatták a csapatot. Bradfordot folyamatosan boka sérüléssel szenvedett az év nagy részében. Végül a szezont, 2164 passzolt yard, 6 TD és 6 Int-el zárta. A csapat 1–9-ig jutott azokon a meccseken, amelyeken pályára lépett, összességében pedig 2–14-el zárta a St. Louis a szezont.
2012 tavaszán a média nagy találgatásba kezdett, hogy a Kosok kiválaszthatják a Baylor Heisman győztesét és korábbi irányítóját, Robert Griffin III-t. Végül az új vezetőedző, Jeff Fisher bízott benne, hogy Bradford még mindig a Rams franchise irányítója és megerősítette ezt az álláspontját, amikor a Rams 2012-ben elcserélte az 1/2-es draft cetlijét a Redskins-el. Így került Washingtonba Robert Griffin. Ez a trade (is) megérne egy külön misét, hogy a Rams az 1/ 2-ért kapott cetlikből, hogyan sáfárkodott a későbbiekben.

A Trade lebonyolítása:
Rams adja: 2012. 1. kör 2. választás
Redskins adja: 2012. 1. kör 6. választás + 2. kör 39. választás + 2013. 1. kör (22. választás) + 2014. 1. kör (2. választás).

Miután lezajlott a csereüzlet a két csapat között, a Washington szurkolók és a Rams szimpatizánsok is, okkal várhatták a szezon kezdetét és az előre lépést, mindkét franchise-tól.
Bradford a 2. héten a Redskins ellen 310 passzolt yarddal, 3 touchdownnal és 1 interceptionnel végzett a 31–28-as győzelem során. A szezon egyik legjobb meccsét pedig a 49ers ellen játszotta a Rams, a 10. héten. A 24-24-es döntetlennel záruló mérkőzésen Bradford, 275 yardig és 2 TD-ig jutott, amire 104,1-es ratinget kapott.
A Rams nagy fejlődést nem mutatott az előző évi gyatra szezonhoz képest, de Bradford magabiztos játékot mutatva, a vacak 2. éve után, egyértelműen sikerült előrelépnie, így a Rams 7-8-1-el zárta a szezont.
Sam viszont, karrierje legjobb szezonját zárta: 3702 passzolt yard, 21 TD, 13 Int, 59,5%-os passz pontosság és 82,6-es QB Rating.
Itt még érdemes megemlíteni, hogy a 2012-es szezonra érkezett a csapathoz, Brian Schottenheimer, offensive coordinator pozícióra. Sokan úgy vélték, hogy a passz játék „megreformálást” jelentheti Schoti, ez pedig a 2013-as szezon kezdetéig, így is tűnt.

2013-2014:

A szezon előtti várakozások egyhangúak voltak: A Rams és Bradford várhatóan 2013-ban remekelni fog. A szezon pozitívan is indult, amikor az Arizona Cardinals ellen 27–24-re győzni tudtak. A mérkőzés során Bradfordnak 299 passzolt yardja, 2 TD és 1 Int-je volt.
A 7. héten a Rams, a Pantherst látta vendégül, ahol megfordult a csapat és Bradford szerencséje, egy igencsak indulatos mérkőzésen…
4. negyedben jártunk (5:27-el a meccs vége előtt), amikor Mike Mitchell egy „personal foul” szabálytalanságot követett el Bradfordon, szerelés közben. Az irányító az oldalvonalon túlra igyekezett, hogy elkerülje a sack-et, mikor megérkezett Mitchell. A szerencsétlen földre érkezésnek is köszönhetően, Bradfordnak elszakadt a bal térdében a keresztszalag. Ez pedig a szezonja végét jelentette.
A 2013-as szezont Bradford: 1687 yarddal, 14 TD-vel, 4 Int-el és 90,9 passer ratingel fejezte be. A Rams pedig az előző év után sem tudott a mérlegén javítani, 7-9-s mérleggel maradtak le a rájátszásról.

Sam Bradford a műtétek és az utána következő hosszú rehab miatt, kihagyta a 2014-es szezont.

Forrás: loquitur

2015, Kosból Sas:

2015. március 10-én Bradfordot a Philadelphia Eagles csapatába cserélték, egy 2015-ös 5. körös draft pick-el együtt, cserébe Nick Foles, egy 2015-ös 4. és egy 2016-os 2. kört kapott a Rams.
Első meccsén Eagle-ként Bradford 52 passzból 36-ot teljesített 1 touchdownért és két interceptionért, az Atlanta Falcons elleni 26–24-es vereség során. A 4. héten 3 touchdownt dobott, interception nélkül és bár jó passzainak aránya mindkét meccsen alacsonyabb volt, mint 55%, mégis a Redskins elleni vesztes mérkőzés után kapta ebben a szezonban a legjobb ratinget: 122,6.
A 6. héten három interceptiont dobott, de az Eagles így is 27–7-re győzni tudott a New York Giants ellen. Így a Philadelphia 3–3-ra javította mérlegét, amivel átvette az NFC Eastben az első helyet (enyhe Deja vu :D). Első sorban az Eagles védekezésének és futójátékának volt köszönhetően.
November 15-én a 10. fordulóban, a Miami Dolphins ellen Bradford (bal)vállsérülést és agyrázkódást szenvedett. Ezután 2 meccses kihagyás várt rá és az Eagles végül 7-9-el fejezte be a szezont.
Első philadelphiai idényében Bradford kezdőként 7–7-el, 65%-os passz pontossággal, 3725 passzolt yarddal, 19 TD-vel és 14 Int-el zárt. Játéka a 9. hét után javuló tendenciát mutatott, de ismét nem tudott minden mérkőzésén kezdeni. Az Eagles 7–9-es mérleggel végzett, és lemaradt a Playoffról.

2016, draft és a Vikingek:

2016. március 1-jén Bradford 2 éves, 36 millió dolláros (26 millió garantált) szerződéshosszabbítást írt alá az Eagles-el. Ám az Eagles cserélt a Browns-al a 2016-os drafton!

Trade:
Cleveland adja: 2016-os 1. kör 2. választás, 2017-es 5. körös kompenzációs választás.
Philadelphia adja: 2016-os 1/8, 3/77, 4/100, 2017-es 1. kör és egy 2018-as 2. kör.
1/ 2-n pedig a Philadelphia Eagles elhozta Carson Wentz-et a North Dakota State-ről.

Ez ahhoz a találgatáshoz vezetett, hogy Bradfordot el fogják cserélni, vagy kispadra „száműzi” az új Head Coach, Doug Pederson.
2016. április 25-én viszont arról számoltak be, hogy Bradford cserét kér és már nem akar részt venni a csapat offseason tevékenységében.
2016. szeptember 3-án, miután az Eagles előszezonbeli meccsein részt vett, Bradfordot a Minnesota Vikings csapatába cserélték egy 2017-es első körért (Derek Barnett-et választotta ezzel a pick-el az Eagles) és egy 2018-as 4. körös kompenzációs cetliért. Ez a trade azután jött létre, hogy a Vikings irányítója, Teddy Bridgewater ACL-szakadást szenvedett a csapat edzésén, 2016. augusztus 30-án.
Tizenöt nappal a csere után lépett először pályára Bradford, Vikings mezben. A 2. héten a Green Bay Packers ellen, annak ellenére, hogy nem volt sok ideje megtanulni a playbookot. Bradfordnak végül az első félidőben megsérült a bal keze, Clay Matthews szerelése közben.
A mérkőzést Bradford, 22/31, 286 passzolt yarddal és 2 touchdownnal zárta. Elősegítve a vikingek első győzelmét az új stadionjukban. Bradford nagy dicséretet kapott a médiától, sokan karrierje egyik legjobb mérkőzésének nevezték.
A 4 meccses győzelmi széria után, 4 meccses vereség sorozat következett. Ezen a 4 mérkőzésen Bradford, 3 touchdown mellett 1 interceptiont jegyzett, 725 yarddal és 66%-ban passzolt pontosan. Ami egyértelműen visszaesés volt az előző 4 meccses sorozathoz képest.
A Vikings végül 8–8-al zárta a szezont.
Bradford 15 meccsen kezdett ebben a szezonban, a statisztikai lapja pedig igencsak jól mutatott: 3877 yard, 20 touchdown, 5 interception és 71,6% -os passzmutató. Ezzel a pontossággal pedig medöntötte, Drew Brees 2011-es 71,2%-os rekordját. Brees később 72,0 teljesítési százalékkal fejezte be a 2017-es szezont, visszaszerezve a rekordot.
Bradford egy szezonban elért 395 jó passza pedig, franchise rekordot ért.

Forrás: http://www.twincities.com

2017

A 2017-es szezont egy Saints elleni MNF-al kezdte meg a Vikings. Bradford nagyszerű játékával (346 yard és 3 TD), 29–19-re tudtak diadalmaskodni a rivális New Orleans ellen. Az első hét után meg is kapta a Vikings QB-jaa hét támadójátékosa díjat az NFC-ben. Térdsérülés miatt inaktív volt a 2. héten a Steelers ellen. További 3 hét kihagyás után, október 10-én kiderült, hogy Bradford két korábbi ACL-műtétje után, térd izületi kopást állapítottak meg.
November 7-én Bradford térd műtéten esett át, veszélyeztetve ezzel az idényét. Másnap sérült listára helyezték, amivel véget is ért a ’17-es szezonja.

2018. január 13-án Bradfordot aktiválták a sérült tartalékból, a Saints elleni Divisional Round mérkőzésre, azonban Case Keenum.
Szezon végén nem hosszabbított Bradforddal a Vikings, így szabadügynökké vált és erősen kérdéses lett a további karrierje a Ligában.

Forrás: cardswire

Arizona Cardinals

Nem kellett sokáig várnia Bradfordnak az első ajánlatra, 2018. március 16-án, két éves szerződést írt alá az Arizona Cardinals-al. Az első évben 20 millió dollár értékben, amiből 15 millió garantált volt.
Az első két meccs teljesítménye, az újonc Josh Rosen malmára hajtotta a vizet. A 3. heti Chicago Bears elleni vereség utolsó pillanataiban meg is történt az irányító csere. Mivel a Cardinals úgy döntött, hogy megtartja Rosent kezdő irányítójának, így Bradford a következő öt hétben inaktív volt, mielőtt végül 2018. november 3-án elengedték volna.

Az irányító 3 mérkőzésen lépett pályára az Arizona színeiben, ahol érezhető volt, már csak árnyéka a korábbi önmagának és a rengeteg sérülés, műtét miatt, rohamosan leromlott a teljesítménye.
Bradford és a Cardinals közötti kontraktus a 2010-es évek egyik legrosszabb szabadügynök szerződésének tartják.

Hogy keresett Bradford több mint 1,5 millió dollárt meccsenként!?

Bradford volt az utolsó újonc, aki mega-szerződést kapott, mielőtt az NFL korlátozta volna az újonc kontraktokat.

Rookie szezonjában Bradford 6 éves, 78 millió dolláros szerződéshosszabbítást kapott a Rams-től. Az Eagles és a Vikings ezután még nagy pénzzel kínálta meg a sérülésre hajlamos QB-t (Eagles 2 év 23 millió,Vikings 2 év 26 millió garantált). Majd a Cardinals-ban eltöltött néhány hónapra, 15 millió dollárt kapott.

Teljesen megdöbbentő, ha belegondolunk, hogy Sam Bradford sosem szerepelt Pro Bowlon, soha nem játszott egyetlen rájátszás mérkőzésen sem és soha egyetlen szezont sem zárt pozitív mérleggel.
Mindezek ellenére az irányító, az NFL-ben eltöltött 7,5 szezonja alatt több mint 130 millió dollárt „zsebelt” be. Amivel 2018-ig, mindenidők 17. legjobban fizetett játékosa volt az NFL-ben.
Ha Bradford 130 milliós össz keresetét leosztjuk a 83 kezdő mérkőzésével, több mint 1,5 millió dollárt kapunk.

Ha egy kicsit tovább csavarjuk a számokat, akkor megállapíthatjuk, hogy Bradford több mint 6000 dollárt keresett passzolt yardonként, passzolt touchdownonként pedig több mint 1,2 millió dollárt.

Joggal mondhatjuk, hogy irreális számok ezek, de jobban fájhat a 3 franchisenak (Rams, Eagles, Vikings) és szurkolóiknak, hogy nem tudta Playoffba vezetni egyszer sem őket Sam Bradford.

Dave Rapoccio képregény részletével fejeznénk be portrénkat (just a joke)

fagyospuding

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: